Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Делът на свободните офис площи продължава да расте

Продължава забавянето на пазара на офис площи, посочват от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. С общ обем от 107 832 кв. м наети пространства, 2020-а е най-слабата за офис пазара за последните пет години. Спадът на годишна база е с 39 процента.

Свиването на пазара е по-видимо във втората половина на миналата година, когато инерцията, набрана през 2019-а, отслабва. Няколко значими договора за площи в строеж бяха подписани в последното тримесечие на годината, но пазарът остава движен основно от подновявания на наеми и премествания.

Много наематели се чувстват несигурни за бизнеса си. Това, както и по-широкото навлизане на работата от къщи в пандемията, ги правят изключително внимателни и склонни да отложат вземането на дългосрочни решения за заеманите от тях офис площи. "С напредването на 2021 г. и очакванията за постепенно възстановяване на различните сектори на икономиката смятам, че и пазарът на офис площи ще поеме към поетапно стабилизиране. Гъвкавостта на страните при сключването на сделки обаче ще бъде ключов фактор през тази и следващата година”, Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Забавянето на офис пазара доведе до по-малък от очаквания обем новозавършени площи – около 93 000 кв. м за цялата 2020 година. Повечето сгради, получили разрешение за ползване за този период, имат високи нива на свободни площи. Свитият пазар прави  предприемачите по-внимателни със започването  на нови проекти. Така тези в процес на изграждане в четвъртото тримесечие намаляват до 319 400 кв. метра. Делът на незаети офиси скочи до 13.6% за периода при 11.4% за третото тримесечие на 2020-а. Някои компании преразгледаха своите офис нужди и решиха предложат част от площите си за преотдаване - друга една тенденция, която беляза пазара.

Докато цените в първокласните проекти в централната част на София са без промяна – 15 евро/кв. м, то на главните булеварди бележат лек спад. Към края на миналата година, офертните цени на офиси клас "А" по протежението на големите булеварди са относително стабилни – 12-14 евро/кв. м, но нетните ефективни наеми са малко по-ниски, главно поради финансовите стимули, предлагани от наемодателите. Очакванията са ръстът на свободните площи да държи наемните нива под натиск в следващите месеци, особено в зоните с нови офис проекти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във