Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДЕЛОТО ЗА ЦЕНИТЕ НА ТОКА ОСТАВА ЗА ДОГОДИНА

Електроразпределителните дружества в страната засега няма да връщат пари на абонатите за надплатени суми в периода от 1 юли 2003-а до 30 юни 2004 година. На 23 ноември тричленен състава на Върховния административен съд отложи за 16 януари делото, образувано по протеста на заместник главния прокурор Митьо Марков и частните лица Ивета Минкова и Георги Найденов. Жалбоподателите оспорват решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от юни, с което цените на тока за бита за спорния период не бяха променени, въпреки че на 11 март 2005-а петчленен състав на ВАС ги обяви за незаконосъобразни. Мотивите на магистратите тогава бяха, че реалното поскъпване не е 15%, както е записано в примерния тригодишен график на регулаторната комисия и в енергийната стратегия на държавата, а 20.61 на сто.
Случаят е доста деликатен, тъй като от изхода на процеса зависи дали абонатите на електроразпределенията ще получат възможност да поискат да им бъдат върнати надвзетите суми. Явно председателят на тричленния състав на ВАС - съдия Марина Михайлова, добре си дава сметка за важността на решението, което ще вземе съдът. Вероятно затова, с определение от 19 октомври, бе поръчано изготвянето на независима експертиза, която да се произнесе дали има баланс между реалните разходи на електроразпределителните дружествата и печалбата, заложена в цените на ДКЕВР. Експертизата обаче не бе готова за заседанието през седмицата, защото жалбоподателите Ивета Минкова и Георги Найденов не бяха платили 300 лв., предназначени за вещото лице. Останалите двеста лева бяха осигурени от заместник главния прокурор и регулаторния орган. Частните жалбоподатели обещаха, че също ще внесат съответната сума, но им е необходимо време, за да се запознаят с представените от юристите на ДКЕВР нови доказателства по случая.
Актът на регулаторната комисия не е публикуван в сайта й и досега този пропуск не е отстранен. Затова ние смятаме, че той е нищожен. Върху съда се оказва сериозен натиск от определени политически среди за запазване на сегашното статукво, коментира след съдебното заседание Георги Найденов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във