Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Делото за "Царските конюшни" влезе в съда

S 250 4978c8d7 bea8 4a2c 83c2 2f65b8672931

За щети на стойност 10 330 130  ще отговаря пред съда бившият областен управител на София Веселин Пенев. Това е разликата между пазарната цена и цената, на която той е осъществил скандалната сделка за продажбата на т.нар. "царски конюшни", намиращи се в центъра на столицата, за която в. "БАНКЕРЪ" първи информира.

Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд през седмицта обвинителения акт срещу Пенев. Наред с него обвинение получи и лицензираният оценител Юлия Димитрова-Цекова.

Бившият "валия" е обвинен за умишлена безстопанственост по отношение на повереното му държавно имущество. Прокуратурата му е повдигнала обвинение по чл.219, ал.3 във вр. с ал.1 вр. чл.26, ал.1 от НК и за престъпление по чл.220, ал.2 във вр. ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно е сключил неизгодни сделки, от което са произлезли значителни вреди за държавата.

Димитрова пък ще отговаря за това, че в качеството си на лицензиран оценител е дала невярна оценка и заключение за пазарната стойност на оценявано недвижимо имущество - частна държавна собственост, и от това са произтекли значителни щети за българската държава (престъпление по чл.260, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК).

На 8 юли миналата година областният управител Пенев подписва контракт, чрез който продава три терена (от общо 7.5 дка) в центъра на София на едноличното дружество с ограничена отговорност “Евротрансбилд” на цената на селски имот - за 658 870 лева. Това обаче е последната от серия от полукриминални сделки, които са извършвани на тази територия. И чийто генезис и участници в. "БАНКЕРЪ“ описа подробно в броя си от 16 септември миналата година в публикация под заглавие "Криминалното досие "Царски конюшни" - врътките на поколения управници.

Сегашното обвинение обаче е адресирано само към последния "играч" в схемата за усвояване на апетитния имот, заработила още през 2001-ва под вещото ръководство на друг бивш областен управител - Росен Владимиров. Данните и фактите около нея ние описахме много подробно.  

Очевидно прокуратурата обаче се е ограничила само с разследване на последната сделка и е решила да не се задълбочава нито в историята, нито да потърси предишните участници в това чиновническо безумие. А именно то на практика поставя основите за решенията на Пенев да хариже трите терена на "Царските конюшни" на подходящия купувач.

Затова пък държавното обвинение е разширило диренето си около още няколко сделки на Пенев. В периода от октомври 2015- до април 2016-а - като областен управител на област София, "при условията на продължавано престъпление", той е извършил още две деяния, които осъществяват поотделно един състав на едно и също престъпление, пише в документите, които са внесени в съда.

В  края на 2015-а той е сключил договор за ползване на джип "Тойота Хайлендър" с шофьор срещу близо 20 000 лв. годишно. Оказва се, че според договора за продажба колата била собственост на фирмата на брата на Пенев, добавят още разследващите.

Третото обвинение към него е за продажбата на ведомствен апартамент, собственост на МВР, с площ от 180 кв. м в столичния кв. "Изгрев" на човек, който нямал право да го купи.

В обвинителния акт е посочено, че Пенев не изпълнил законовите си задължения, свързани с финансовото управление на бюджетни средства за 2016-а, като е сключил договор за транспортна услуга, без да е имало необходимост от сключването му, и е допуснал изпълнението му, в резултат на което са изплатени суми от бюджета на ръководената от него организация за ненужни и несвързани с дейността на областна администрация на област София разходи. Намеренията му за снабдяване с високопроходим автомобил не били обусловени от спецификите на дейността на областната администрация, а от негови лични нужди, смятат обвинителите. Пенев живеел в къща с. Мало Бучино, пътят до която бил стръмен и без асфалтова настилка, което създавало затруднения през зимния период, и той по тази причина решил да реши личните си транспортни неволи срещу месечен наем в размер на 500 лв. без ДДС. Уговореният срок на договора бил  една година, като е уточнено, че автомобилът ще се ползва само през зимния период.

По-късно обаче е сключено споразумение, по силата на което частното дружество е предоставило безвъзмездно за ползване на областната администрация лекия автомобил марка "Тойота", модел "Higlander AIBPIP"  за периода 1 май - 30 септември. От бюджета на областната администрация била изплатена сумата 13 339.20 лв. за ненужни и несвързани с дейността на администрацията разходи, се посочва в обвинението.

В него се казва, че Пенев е продължил престъпната си дейност, като действал не само в личен интерес, но облагодетелствал и други хора. През 2006-а апартамент № 25 със застроена площ от 179.52 кв. м, състоящ се от две стаи, дневна, столова, дрешник, кухня и сервизни помещения, заедно с 3.084% идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, находящ се в столичния, район "Изгрев", ул."Фредерик Жолио Кюри" №19, бл.156/1, ет.13, бил продаден от МВР на Пенев. След проверка от Дирекция “Инспекторат на МВР“ се установило, че избраният от Пенев купувач нямал право да го придобие. В резултат на водените съдебни дела свидетелят П. трябвало да освободи апартамента, още повече че вече не бил служител в Министерство на вътрешните работи. За да "спаси" положението, Пенев издава заповед, с която наредил имотът да се отнеме от МВР поради отпаднала необходимост. В т. 2 от заповедта е посочено, че той ще се управлява от областния управител на област София при условията на чл.18, ал.1 от Закона за държавната собственост. С Протокол за предаване и приемане на недвижим имот - частна държавна собственост, от 18 ноември 2015-а е извършено фактическото предаване и приемане на описания апартамент. В протокола е посочено, че балансовата стойност на имота е 373 475.90 лева.

След това Пенев издал заповед (№ РД-15-041/19.02.2016 г.) за откриване на процедура за провеждане на търг с явно наддаване за държавния апартамент, в която е определил начална тръжна цена в размер на 226 700 лв., която е с по-ниската пазарна стойност, която да определи независими оценители. От това са последвали значителни щети за държавата в размер на 105 100 лв., съставляващи разликата между действителната пазарна стойност на имота в размер на 336 400 лв. и продажната цена на имота в размер на 231 300 лв., съобразно сключения договор за покупко-продажба на недвижим имот по реда на Закона за държавната собственост и Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Деянието е извършено умишлено, твърди прокуратурата.

В момента Веселин Пенев е с мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 15 000 лева. Все още не е ясно кога Софийският градски съд ще насрочи първото си заседание по разглеждането на делото.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във