Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Делото "Боршош" стигна до съда

Близо година след скандалите около дейността на бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата  Мирослав Боршош  прокуратурата "дотъркаля" обвинителния акт срещу него за разглеждане в Софийския градски съд. В официалното си съобщение държавното обвинение посочва, че Баршош ще трябва да отговаря за безстопанственост, неправомерно усвояване на публични средства, длъжностно присвояване и сключване на неизгодни сделки.

Освен за натрупаните в последната година на неговото управление загуби на стойност близо 3.5  млн. лв., които били изразходвани "нецелево", бившият началник на конгресния център ощетил държавното дружество и с над 28 000 лв., определени от прокуратурата като "умишлена безстопанственост". При проверката на 15 сделки дознателите са установили вреди за 86 хил. лева. Последното и най-сериозно обвинение е за длъжностно присвояване в "особено големи размери" - близо 4 млн. лв (3 971 999.52 лв.) .

Наред с Мирослав Боршош пред съда ще бъде изправен и бившият председател на съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев, който е обвинен, че е принудил със заплаха трима служители да манипулират параметрите на две обществени поръчки, свързани с ремонта на двореца. Както "БАНКЕРЪ" писа, в тази поръчка бяха налети близо 45 млн. лева.

Сега обаче прокуратурата ще търси сметка на Боршош не за градежите, възложени на строителния предприемач Николай Галчев, а за сключените от него договори с адвокатски дружества (в периода 16 януари 2015 -а - 24 януари 2017-а), въпреки че в НДК са били назначени двама юрисконсулти. Към това разследващите добавят и изработването на сайт и технически паспорти, независимо че дворецът вече е разполагал с интернет страница и с два технически паспорта на сградата. Това според държавното обвинение е осъществяване на умишлена безстопанствено в особено големи размери.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във