Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Делят колите в София на четни и нечетни заради мръсния въздух

В дните с много мръсен въздух в София в центъра на града няма да се допускат определени автомобили. Забраната ще се налага според регистрационните им номера. Колите ще бъдат разделени на "четни и нечетни", като в един ден ще движат само четните, а в друг само нечетните

Това предложение бе обсъдено на заседание на Екокомисията в Столичния общински съвет. И по всяка вероятност ще бъде включено в общинския авариен план за справяне с мръсния въздух в столицата. Предложението направи зам.-кметът по екологията Йоана Христова, а окончателно планът ще бъде гласуван на 25 януари.

Ще се въведе в продажба "зелен билет" за градския транспорт от 1 лев за цялата мрежа в дните с особено мръсен въздух. В такива дни в синята зона паркирането ще бъде забранено. Цената в синята зона няма да бъде променяна, каквито бяха първоначалните намерения на кметството. 

Предвижда се новите и по-строги мерки спрямо автомобилите да бъдат прилагани, ако в два последователни дни, две от станциите в София са отчели нива на фини прахови частици четири пъти над нормата. Първоначално, общинарите искаха мерките да се прилагат при прогноза за високи нива на вредни емисии от системата за ранно известяване за 4 станции в София. Но тъй като въпросната система поне засега не работи адекватно, очевидно се взема друго решение. 

Градската управа бе засипана от критики от началото на новата година, тъй като още в първите дни на 2018 г. нивата на замърсяването с фини прахови частици у нас достигна рекордно високи нива в над 10 града. Замърсяване над нормата бе отчетено във всеки от първите седем дни на януари. 

В резултат Столична община обяви, че когато атмосферните условия позволяват, ще се мият и метат главни улици и булеварди. Полагали се и усилия за спирането на горене на отпадъчни материали - гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил. По последни данни на кмета Йорданка Фандъкова са събрани над 3000 гуми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във