Банкеръ Daily

Проф. Велислав Минеков:

Делегираните бюджети носят нещастие на театрите

„Системата, наречена „театрална реформа“ и делегираните бюджети, носят нещастие. Държавата ще бъде майка на българската култура, тя ще помага, задължена е, но доколко да помага, не зная“. Това заяви служебният министър на културата Велислав Минеков при посещението си в Голямата епископска базилика в Пловдив. 

Министърът подчерта, че проблемите в управлението на културните институти, които са на подчинение на Министерството на културата, са много, но даденият старт за промяна е добър и „нещата са тръгнали с други обороти“.

По думите на Минеков всяка година някои театрални директори правят необясними дългове, които държавата опрощава поради факта, че те са политически назначения. 

Днес той е поискал пълен анализ за финансовото им състояние от 2015 г. досега. На среща в Министерството на културата утре с директорите на театрите ще бъдат обсъдени начините за преодоляване на натрупаните им задължения.

"Искам да видя какво се е случвало всяка година, независимо какво е спестявано от публичния поглед", каза служебният министър на културата, като подчерта, че разбира много добре трудностите от периода на пандемията.  

"Няколко броя директори всяка година правят дългове, които са необясними, и всяка година държавата прощава този дълг, а често пъти продължават да увеличават дълга и тъй като са политически назначения, бивши, на тях им е опрощавано всичко и никой не им е казал дума", посочи той.

"За пари в изкуство, което е субсидирано от държавата, трудно се говори, често дори не е възможно. За това разчитам много на утрешния разговор с театралните директори", каза още Велислав Минеков, като избегна въпроса ще се закриват ли губещи театри. 

"Нямаме графове, нямаме барони. Държавата ще помага, задължена е, но доколко да помага? Защо един театър, който е извън София - театърът в Плевен, може да има този успех? Защо един театър от другата страна на "Хемус" затъва всяка година в ужасни дългове, въпреки че до него има два университета и добре работеща община? В центъра на София един театър, който върви прекрасно, и на един километър от него друг, който губи редовно. Искам да знам причините", заяви Минеков.

Министърът бе категоричен, че грижата за голямата Епископска базилика трябва да бъде поета от Регионалния археологически музей. Предложението на Община Пловдив обектът да бъде зачислен за стопанисване на ОИ „Старинен Пловдив“ засега остава без последствия. 

„Решението е взето още през февруари в съответствие с действащото законодателство за културното наследство. Иска ми се да го променим и в момента се създава инициативна група за промени в Закона за културното наследство“, подчерта още Велислав Минеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във