Банкеръ Daily

Преговори за електронно правителство

ДБ предлага отпадане на здравните и трудови книжки

Политическите партии, които очакват да направят управляващо мнозинство и правителство, започнаха дискусия за развитие на електронното правителство.

Дискусията е по инициатива на "Продължаваме Промяната" и е част от широки консултации по основни сектори с проблеми пред българското общество и държава.

Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Дискусията се води от Асен Василев.

Първите предложения, които "Демократична България" направи са свързани с въвеждане на електронната идентичност през личните карти и дори през мобилните телефони.

Предлага се създаване на Ключови електронни регистри за намаляване на административната тежест и бърза връзка между администрациите. Това може да са регистърът за гражданска регистрация, адресният регистър, регистърът за административно-наказателна дейност, Централната система за финансови отчети и други.

Икономии от мащаба може да има чрез използването на "Държавен облак" /т.е система от сървъри/, за да може с няколко клика всяка администрация да си създаде необходимата инфраструктура, след разрешение за ползване на капацитет.

От "Демократична България" предлагат повишаване на нивото на киберсигурност. Важно е информация за текущи заплахи да се обменя между всички ведомства по електронен път. Предлага се също в администрацията да отпаднат печатите и сканирани документи - те създават проблем пред електронните документи. Например, документ с разширение PDF не е електронен документ, посочиха от "Демократична България".

Предлага се да отпаднат здравните и трудови книжки, както и различните видове стикери. "Демократична България" предлага въвеждане на електронно правосъдие - сега административните и наказателните съдилища имат свои системи, а гражданите си комуникират с тях през трета система.

Демократична България предложи да има пилотно въвеждане на дистанционното електронно гласуване с всичките уроци от други държави. Изходният код трябва да е отворен за да могат експерти да го анализират, казаха експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във