Банкеръ Daily

Преговори за коалиционно управление

ДБ: Никаква ревизия на въшнополитическата ориентация на страната!

Коалицията трябва да противодейства на всеки опит за ревизиране на външнополитическата ориентация на страната, около която има консенсус, настояват от "Демократична България". Това резюмира в началото на преговорите за коалиционно споразумение с "Продължаваме Промяната"/ПП/, "Има такъв народ" и "БСП за България" Стефан Тафров от "Демократична България"/ДБ/.

По думите му, няма успешна външна политика на една държава, ако тя вътрешно е завладяна от корупция. Страната ни не използва в достатъчна степен огромния потенциал на българите в чужбина, особено на новата емиграция, и трябва по-активна работа с тях, отбеляза Тафров.

От ДБ подчертават, че е важно България да бъде активен участник в европейския процес като субект, а не като обект, обръщат голямо внимание и на реализирането на евроинтеграцията на Западните Балкани.

По отношение на Република Северна Македония ДБ са за интензифициране на диалога с инициативи от наша страна, за да се преодолее блокажът на преговорите. Членството на РСМ в ЕС и НАТО е от ключово значение за региона, приоритет на нашата външна политика, подчерта Тафров. Според него продължаването на сегашния блокаж на преговорите й с ЕС не е в интерес на България, която не е успяла да обясни добре своята позиция на европейските си партньори и не е получила подкрепа. Важно е да формулираме исканията си на международноправен и дипломатически език, посочи Стефан Тафров.

В програмата на ДБ е залегнало запазване на добросъседските отношение с Турция. Както и по-тясно ангажиране с общите отбранителни структури и инициативи на НАТО, укрепване на близките политически връзки с Великобритания след излизането й от ЕС.

Равноправни отношения с Русия на принципите на международното право, интензифициране на отношенията с Украйна, задълбочаване на отношенията с Япония и Северна Америка, взаимно изгодно сътрудничество с Китай на основата на общата европейска политика, също са част от приоритетите за ДБ в международната политика.

Те залагат и на засилване на диалога с държавите от Близкия изток и Северна Африка по отношение на търговските и бизнес интереси, спешна реформа в политиката на промотиране на българския бизнес извън ЕС.

Необходим е средносрочен документ като външнополитическа стратегия като в него бъдат отразени целите и приоритетите във външната политика, коментира Зарица Динкова. Според нея е необходимо в този документ да бъдат разпределени компетентностите на държавните институции като се акцентира на междуведомствената координация, както и да се засили акцентът върху икономическата дипломация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във