Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДБ и БСП са похарчили най-много за изборите през юли

Христо Иванов, "Демократична България"

 "Демократична България" и "БСП за България" са похарчили най-много пари за предизборната кампания за парламентарния вот на 11 юли. За кампанията на ДБ са направени най-големи разходи - 1 611 510 лева. А социалистите са похарчили 1 159 512 лв.  Следват "Българските патриоти" с 906 377 лева. Това става ясно от анализ на Института за изследване на публичната среда. Общо партиите и коалициите, участвали в предсрочния вот през юли, за изхарчили 7 434 468 лева.

Данните от отчетите показват, че и в тази кампания партиите са отделили най-голям дял от средствата си за медийно отразяване - това са около 66% или 4 898 924 лв. (като те включват и 539 854 лв. от медийни пакети) от всички разходи. На следващо място политическите субекти са инвестирали средства за провеждането на кампания на терен - 16% (или 1 158 485 лв.). Явно и тези избори бяха организирани на доброволни начала от симпатизантите на участващите политически субекти - разходите за възнаграждения и осигуровки заемат последно място от всички харчове с незначителния дял от 0.2% (или 12 073 лв.). Всъщност, реално заделени средства за заплащане на работещите по провеждане на кампанията са отчели само от коалицията БСП за България (ДПС също е посочила разходи по това перо, но те възлизат едва на 9 лв.).

На фокус - разходите за медии

Подробният анализ на разходите за медии показва, че онлайн изданията и частните телевизии са привлекли голямата част от средствата за отразяване в кампанията. Сайтовете са били най-предпочитани за политическа реклама в предизборната надпревара като към тях са насочени 35% или 1 715 299 лв. За частни телевизии пък са отделени - 34,5% или 1 689 864 лв. Вероятно отчитането на големи суми за онлайн послания се дължи и на повишения интерес към реклама в социалните медии, който наблюдавахме в последните кампании. 

Цената на един медиен глас

Влияе ли медийното отразяване на броя получени гласове? Доколко ефективни са били предизборните кампании на партиите в медиите спрямо изборните им резултати? Сравнението между средствата, отделени за медийни услуги, и получените гласове показва, че най-объркани са били сметките в партията на "Републиканци за България". Впечатление прави, че формацията е отделила 206 984 лв. за реклама, но привлечените от нея гласове са едва 8546. Така „медийната цена” на един глас за тази партия възлиза на 24.22 лв. Неуспешна се оказа стратегията и на Българските патриоти - ВМРО, Воля и НФСБ. Коалицията инвестира 690 970 лв., за да достигне до своите симпатизанти, а получи доверието на 85 795 от тях. Оказва се, че средната „цена” от 8 лв. на глас не беше достатъчна, за да осигури на коалицията представителство в Народното събрание.  

Сред парламентарно представените партии най-скъп е бил гласът за "Демократична България", който е възлизал на 3.42 лв. ДПС пък са успели да спечелят своите симпатизанти на цена от 1 лв. на глас. Сред всички участници най-ефективна е била медийната кампания на Има такъв народ - 16 стотинки на глас са били достатъчни, за да спечелят подкрепата на избирателите си. А партията залагаше основно на своята телевизия ⅞ TV като канал за разпространение на послания до своите поддръжници. 

В заключение 

Отчетите на участвалите в последните парламентарни избори партии и коалиции показват, че медийните услуги са основното перо в техните разходи. За пореден път пренебрежимо ниски са средствата за труд, а очевидно от политическите формации не са се допитвали често до социологически и консултантски агенции. Онлайн медиите привличат все повече средства. По всяка вероятност именно в тази категория участниците в кампанията са отчели и сумите, насочени към реклама в социалните мрежи, които стават все по-предпочитан канал за политическа комуникация. Оказва се, че медийната кампанията за изборите през юли е била доста скъпа за някои участници като "Републиканци за България" и "Българските патриоти". Те обаче не успяха да излъчат свои представители в предишния парламент. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във