Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАВИД И ГОЛИАТ ПОИСКАХА ЦИФРОВИЯ ТВ ЛИЦЕНЗ

Интересът към първия търг за регионална цифрова телевизия, организиран от Държавната комисия по далекосъобщения (ДКД), достигна връхната си точка. Първоначално тръжни документи бе закупила само софийската фирма Уникомс Сат Инженеринг АД, но през последните седмици за наддаването се записаха още четирима кандидати. Както информира вече БАНКЕРЪ, сред тях са Българската телекомуникационна компания (БТК) и Ринг С.В, която е собственик на едноименната спортна програма. Предстоящият търг привлече вниманието и на още две доста любопитни фигури от българския телевизионен и телекомуникационен пазар.
Кейбъл-България АД закупи документи за участие в надпреварата за софийска цифрова телевизия на 21 май. Седмица по-рано дружеството бе обявено от председателя на ДКД Иван Таушанов за най-големия инвеститор в страната в областта на кабелния телекомуникационен пренос с инвестирани над 8 млн. щ. долара. Негов мажоритарен собственик е ирландската Генли груп (Genley Group International). С включването на дружеството в търга се потвърждават изявленията на президента на групировката - ирландския мултимилионер Декланд Генли, от април миналата година. Тогава той каза, че компанията му има интереси към проект за изграждане на дигитална телевизия, телевизия от типа плати, за да гледаш (pay per view), платено видео, интерактивна телевизия и търговия през ИНТЕРНЕТ. Зад Генли груп стоят американските капитали на инвестиционния фонд Катамаунт партнерс Ел Пи, в който пък основен акционер е Комодитис корпорейшън, поделение на банковия гигант Голдман Сакс груп.
На общото събрание на Кейбъл България през април тази година бе официално обявено изкупуването на нови кабелни мрежи, с които броят им в структурата на дружеството стана над двадесет. Последните завоевания са десет фирми, като не всички от тях са кабелни оператори. Това са: Сити кабел, Ти Виа София, Глобо - София, Глобо - Търговище, Глобо - Шумен, Глобо - Разград, Глобо - Бургас, Ми Ай Инженеринг - 95, Ми Ай инженеринг - Варна, Бинекс 95. Акционерите на Кейбъл-България гласуваха и за увеличаване на уставния капитал от близо 4.6 млн. на 6 млн. щ. долара.
Председател на борда на директорите на Кейбъл - България АД от неговото учредяване досега е Доналд де Марино, а изпълнителни директори са Брендън Куин и Денка Иванова. Иванова е собственичка и на кабелна мрежа Юниън. От офиса на Кейбъл-България признаха, че съветът на директорите е обсъждал пределна цена, до която ще участват в търга за цифровата телевизия, но отказаха да я назоват.
В наддаването се включи и Аудио-видео консулт ООД с адресна регистрация в софийския жилищен комплекс Красно село. Собственици на създадената през 1999 г. фирма, с уставен капитал от 5000 лв., са Румен Тодоров Артарски, Жермен Емилова Артарска и Емил Тодоров Артарски. Румен Артарски обаче е основен технически консултант на частната Би Ти Ви и този факт предизвиква любопитството на наблюдателите. В частната ефирна национална телевизия се преплитат интересите на собственика й, австралийския милиардер Рупърт Мърдок, на бившия секретар на Държавната комисия по далекосъобщенията Мартин Захариев и на Красимир Гергов, един от най-известните играчи на българския рекламен пазар. Твърде е възможно, според медийни специалисти, зад техническия експерт Румен Артарски да стоят някои от тези бизнесмени, които могат да си позволят да финансират толкова скъп проект.
Това е технически проект, в него участва нашата фирма без никакво съдействие от Би Ти Ви. Имаме професионален интерес към търга, защото сме готови да изпробваме някои технически нововъведения в Европа - мобилна телевизия, подвижни тв приемници и др., заяви Артарски за в. БАНКЕРЪ. При победа Филипс ще бъде доставчик на оборудването за Аудио-видео консулт. Според Артарски условията на лиценза не отговарят на интересите на работещите оператори. Една от точките в лицензионните изисквания позволява на победителя да запълни само една трета от преносния ресурс на цифровия канал, а това са само две програми. Съдбата на останалите четири програмни позиции засега не е решена.
Последният срок за закупуването на тръжни документи изтича на 28 май. След това ДКД ще насрочи дата за провеждането на търга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във