Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Дават зелена светлина за втори лифт на Банско

Втори лифт на Банско ще има. Това стана ясно след среща на вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов с 38 неправителствени организации.

По думите на управляващите, притесненията на еколозите били оборени. Те са обезпокоени, че изсичането на гора може да предизвика наводнение при валежи. "Притесненията им не са екологични, а свързани с демографията, безработицата и цената на имотите в региона. Иначе всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт на Банско", обясни вицепремиерът Симеонов.

Той обясни, че с промените се разрешава строителството на ски съоръжения в курорта. С построяването на втория лифт ще се облекчи възможността да стигат по-бързо, в момента се чака по два - три часа.

"Хората идват от цяла Европа, а не могат да карат ски. Хората чакат много, качват се по планината с коли, подчерта той. Няма как да се увеличи работното време на лифта или капацитета му", посочи вицепремиерът.

"Не може да се увеличи работното време, ако беше казарма, щяхме да решим за нула време въпроса- строй се, преброй се, първа група от 6 часа, втора - от 10, третата - от 12", каза Симеонов.

Екоминистърът Нено Димов обясни, че е необходима промяна на концесионния договор за лифта. Всяко инвестиционно намерение щяло да мине през ОВОС. Не се предвиждало строителство на хотели и леглова база.

Facebook logo
Бъдете с нас и във