Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Датска компания проучва възможността за полети до Пловдив

В момента се водят преговори с датската маркетинг компания LCG за възможности за извършване на полети от и до летище Пловдив. Това бе съобщено по време на среща на министъра на туризма Стела Балтова с кмета на Пловдив Иван Тотев.

"Компанията планира полетите да бъдат от европейски страни до града и между регионални дестинации като Атина, Загреб, Тирана и др.", каза кметът.

Отделно "Райън ер" предвижда да увеличи полетите до Пловдив, като се очаква те да достигнат до 30 броя седмично от различни европейски градове. Иван Тотев отбеляза, че подкрепят навлизането на нови авиокомпании със специално създаден фонд към общината, с който покриват част от летищните такси.

Развитието на туризма в Пловдив е важно за позиционирането на България като целогодишна дестинация, заяви министър Балтова. Според нея увеличаването на културните мероприятия в града е изключително ценно с оглед позиционирането му като европейска столица на културата през 2019 г. Чуждестранните туристи искат да разгледат Пловдив, стария град, Античния театър, но очакват да посетят още културно събитие, да отидат на опера, представление, концерт, посочи министър Балтова.

Кметът Иван Тотев допълни, че започват да привличат спортни и конгресни мероприятия. В момента се провежда Световно първенство по фехтовка и хотелите са пълни. До края на годината в Пловдив ще има световно първенство по кану и световно по гребане. На всяко от тях се очакват да пристигнат около 2000 човека.

Иван Тотев информира министър Балтова, че през уикендите идват много български туристи, особено от София. Според него покрай туризма се развиват икономиката, търговията и ресторантите в Пловдив.

Стела Балтова постави въпроса за сигурността в града за туристите. Кметът обясни, че са засилени мерките от местната и общинската полиция. Сигурността е осигурена на всички гости. Само по улиците на стария град са инсталирани 70 камери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във