Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Данъкът за такситата в София става 850 лева на година

Данъкът за такситата в София става 850 лева на година. Поради тази причина таксиметрови шофьори вече готвят национален протест срещу новия годишен налог.

Решението бе взето днес след разгорещени дебати между общинските съветници. Така годишният данък стана 850 лева на година за всички около 6 000 таксита в столицата.

Промяната идва след като през април правителството реши да има нов данък върху таксиметровия превоз на пътници, а общините трябваше да определят каква да бъде стойността му. През пролетта парламентът одобри въвеждането на новия данък, с който ще се облага таксиметровата дейност от 1 януари 2017 година.  Размерът му е в границите между 300 и 1000 лв. на автомобил годишно, но нито една община не е въвела тавана от 1000 лева.

От бранша все още не са потвърдили дали таксиметровите услуги ще поскъпнат след въвеждането на новия данък. Очакванията все пак са да се достигне до увеличение на първоначалната такса до 1.20 лева в Столицата. Сегашната първоначална такса в София е 0.70 лева.

Във Варна данъкът е като в София. В Пловдив ще внасят по 750 лв. на година. Най-малък годишен данък ще плащат такситата от Несебър – 300 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във