Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Данъкоплатците няма да плащат за поредния ремонт на Ларгото, обещава Боил Банов

Античният център "Сердика" в София ще претърпи трети ремонт за последните четири години. Министърът на културата Боил Банов обаче уверява, че той няма да бъде за сметка на данъкоплатците. Дейностите, оценени от него на "не повече от 10 хил. лв.", ще бъдат за сметка на фирмата изпълнител или на проектанта.

Както "Банкеръ" писа, преди дни бяха публикувани снимки, на които се вижда, че плочките над Ларгото се рушат. Според Банов се налага пластмасата по отводнителните плочки да бъде сменена с бетон. Той обясни дефектите с "непредвидена тежест", която оказвали велосипедисти и скейтбордисти върху настилката. 

"Там е пешеходна зона. Влизат колоездачи и скейтбордисти и оттам нататък се прави заздравяване, за да не се случва повече това", обясни министърът пред bTV.

Във вторник от ведомството му разговаряха с представители на Столичната община, която в момента стопанисва обекта. Институциите стигнаха до съгласие, че ще заведат съдебен иск срещу строителната фирма, ако тя откаже да поеме ремонта за своя сметка, тъй като все още тече гаранционният срок за дейностите. Идеята на държавата е, ако в крайна сметка строителят откаже, да бъде наета друга компания, която да отстрани констатираните дефекти, като вложените средства за ремонта да бъдат част от съдебната претенция.

През март 2018 г. отново бяха публикувани снимки на обекта, показващи счупени плочки, разместени павета, паднала облицовка, напукани стъкла. Две години по-рано античният център "Сердика" пак бе ремонтиран. 

Изпълнител на проекта е консорциумът ЗЗД "Антична Сердика" с водещ партньор "Пътища и мостове" ЕООД. В обединението участват също "Реставрация" ЕАД, "Пътстрой - Варна" ЕООД и "Финанс груп 2013 г.". Проектант е "Пътстрой - Варна". Те сключиха договор с министерството за сумата от 17.7 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във