Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Данъците в София остават без промяна

Не се предвижда увеличаване на местните данъци и такси в столицата през следващата година, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на пресконференция в Столичната община за представянето на проектобюджета за 2015 година.

Бюджетът за следващата година се предвижда да бъде над 1,46 млрд.лв., което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 г., съобщи кметът. Средствата от европейски програми и проекти ще са 391 365 млн.лв. Собствените се предвижда да бъдат 558 млн.лв. Капиталовата програма, благодарение на собствените средства, парите от приватизация и европейските средства, остава в размер на над 700 млн.лв. Делът на европейските средства в тази програма е над половината - 391 млн.лв. Става въпрос за проектите, които предстои да завършим през следващата година от стария програмен период и нашата надежда - да бъдат отворени основните европейските програми от следващия програмен период, уточни кметът Фандъкова.

Фандъкова съобщи, че през следващата пролет ще бъдат пуснати в движение нови 9 км метролинии, нови 9 метростанции. Свързваме метрото с летище "София" и с Бизнеспарка в "Младост" 4, което означава че още 90 хиляди пътници ще ползват най-модерния и удобен градски транспорт, добави кметът. През 2015 г. Столичната община залага завършването на пет нови детски градини и ще започне строителството на нови осем детски градини, каза Фандъкова. Тя информира, че в район "Кремиковци" ще отвори врати ново училище в Казичене, ще бъде отворен и Музеят за история на София в Централната баня. Предстои пълен ремонт на парка около НДК, продължава програмата за ремонт на улици и булеварди. Ще бъде рехабилитиран бул. "Цариградско шосе", бул. "Сливница" в участъка на надлеза при "Захарна фабрика", ще бъде завършена пешеходната зона на бул. "Витоша", а също ще бъде ремонтиран участъкът на булеварда в участъка от НДК до Южния парк.

Догодина предстои да бъдат доставени 80 нови съчленени автобуси. Очаква се да бъде одобрен окончателно от Столичния общински съвет новият заем от Европейската инвестиционна банка, с който ще бъдат закупени 110 единични автобуси и пет нови трамвая. Това също е включено в проекта за бюджета за следващата година, посочи кметът. Тя каза още, че през 2015 г. предстои завършването на завода за отпадъци и откриването му в края на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във