Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Данъчните преизпълняват със 100 млн. лева плана си за приходите

"Сигурни сме, че ще изпълним нашия план за приходите за 2014 година", каза на пресконференция заместник-директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова. Към края на юли приходите са с 400 млн. лева повече в сравнение със същия период на мината година и то при 100 млн. повече върнато ДДС, т.е. преизпълнението спрямо 2013 г. е около 100 млн. лева.

За разлика от прогнозата на НАП през седмицата служебният министър на финансите Румен Порожанов обяви, че ръстът на разходите продължава да изпреварва този на приходите и към юли дефицитът в бюджета минава 1.147 млрд. лв., което е 1.4% от БВП. Числото е опасно близо до планирания дефицит за цялата 2014 г., който е 1.8% от БВП. Според министъра неизпълнението на разчетите в частта на данъчните приходи през тази година се очаква да е около 900 млн. лева.

Зам.-шефът на НАП обаче увери, че през следващите месеци резултат ще дадат мерките, които НАП предприе за подобряване на събираемост, а именно обратното начисляване на ДДС при зърнопроизводителите. Планира се от тази мярка в бюджета да влязат допълнителни 200 млн. лева.
Димитрова увери, че данъчните следят внимателно и оборотите, които търговците декларират. В началото на седмицата стана ясно, че общо 3600 фирми отчитат по-малко приходи от 100 лева на ден. "Те имат наети хора, плащат наеми и не е логично да имат такива обороти. На тези търговци е даден срок от 1 месец да коригират поведението си, след което спрямо тях ще бъдат предприети мерки", обясни зам.-шефът на НАП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във