Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Данъчните погнаха борсите и магазините за цветя

Данъчните инспектори на НАП са извършили проверки на 27 обекта за продажба на цветя на едро и дребно в София, а при девет от тях е установено неспазване на закона, информират от приходната агенция. Най-често срещаните нарушения са неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Инспекторите са се натъкнали и на търговци, които нямат фискални устройства.

От НАП припомнят, че без касов апарат могат да работят само земеделски производители, физически лица, които продават собствена непреработена продукция на открито, за което издават съответния документ /Чл.9 ал.2 от ЗДДФЛ/. Очевидно, предлаганите от търговците екзотични цветя не са отгледани от тях, но това ще бъде обект на последващи проверки и ревизионни производства.

Трима собственици на цветарски магазини пък се опитали да укрият данъци, избягвайки задължителната регистрация по ЗДДС. Реализираният от тях оборот в рамките на 12 месеца е надхвърлил 50 000 лева. Лицата ще бъдат служебно регистрирани по ЗДДС и ще бъде възложена ревизия, която да установи размера на задълженията.

Органите по приходната агенция са установили и порочната практика, на търговците на дребно да се издават стокови разписки на занижении цени, а не задължителните фактури с касов бон, като по този начин реално се укриват приходи от вносителите и търговците на едро.

Постоянният контрол в обектите през последните дни е довел до значителен ръст на регистрираните обороти, което дава основание днес и утре нови девет обекта в столицата да са поставени под постоянно наблюдение. Масови проверки в столичните магазини за цветя предстоят и в празничния ден 8-ми март.

Плановите проверки са в резултат на анализ на декларираните приходи от лицата, произвеждащи или търгуващи с цветя и растения. Дирекция "Управление на риска" в ЦУ на НАП е установила, че средногодишно бюджетът губи приблизително 7 млн. лева от укрити ДДС и преки данъци в този сектор.

Оперативните проверки се извършват на територията на цялата страна и са елемент от програмата на НАП за третиране на рисковете и спазване на данъчното и осигурително законодателството през 2014 година.

Данъчните служители са осъществили постоянен четиридневен контрол в обекти за продажба на цветя на едро и дребно, проверки на цветната борса Димитър Петков, на Женския пазар и изложение "Флора". Целта на проверките е да се установи коректно ли се отчитат дневните обороти и плащат ли се реално дължимите данци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във