Банкеръ Daily

Менда Стоянова:

Данъчната реформа, лансирана от КНСБ, едва ли ще доведе до по-голяма справедливост

Правилният подход е да се разглежда данъчната система като цяло, а не отделни нейни данъци, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя присъства на форум, организиран от КНСБ, на който синдикатът представи предложенията си за данъчна реформа. 

Стоянова поздрави КНСБ за последователната политика в исканията за промени на данъчната система и за комплексния подход към нея. "Трябва да се надгради този дебат и с останалите данъци, защото ние имаме имуществени данъци, които също са сериозен елемент в данъчното облагане и система", посочи тя. И определи дискусията като навременна, тъй като преди избори всяка партия трябва да каже на избирателите своята визия за данъчна политика и как по-нататък ще води изобщо икономическата политика.

Председателката на бюджетната комисия отбеляза, че целите на КНСБ са насочени към усещане за справедливост в данъчната система, но не е ясно дали тази цел ще бъде постигната при евентуално реализиране на промените.

 "Аз съм скептично настроена, че това, което предлагат ще доведе до по-голяма справедливост за работещите и неработещите хора, но за мен е важно да се направи сериозен анализ на това как подобни предложения биха повлияли върху приходната част на бюджета, защото бюджетните приходи гарантират бюджетните разходи", поясни тя.

По думите ѝ много по-често дискусията в обществото се води именно за бюджетните разходи и за това кои от тях трябва да бъдат увеличени. Чрез тях се осъществяват основните политики на всяка една държава, но в нашия бюджет немалка част от разходите са насочени и към неработещи - пенсионери, болни, бедни хора.

"Дискусията е важна, но трябва да се пренесе и в обществото, включително и с ефектите, които се очакват от нея, защото промяната на една данъчна система, освен политическа воля на една партия след избори, изисква и приемане от цялото общество, защото данъците се събират и плащат доброволно", обобщи Менда Стоянова.

КНСБ отново поиска въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната, въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във