Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАНЪЧНА РЕВОЛЮЦИЯ, НО НЕ СЪВСЕМ

Финансовите алхимици от БСП и НДСВ са на път да влязат в ролята на Храбрия шивач (като от приказката на Братя Грим) спрямо родната ни данъчна система. Преди дни стана ясно, че в политическата фискална лаборатория на двете партии е постигнато историческото решение за намаляване на корпоративния налог от сегашните 15 на 10 на сто. Песимистичният вариант за загубата на хазната от тази стъпка би бил 300 млн. лв., а оптимистичният - 120 млн. лв., сочат разчетите на финансовото министерство. На теория спестените пари би трябвало да бъдат използвани от бизнеса за инвестиции, създаване на нови работни места и др.
Новината за революционното сгромолясване на данък печалба беше съобщена през седмицата от шефа на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Петър Димитров (БСП), а по-късно препотвърдена от ексвицепремиера Лидия Шулева (НДСВ). По темата се произнесе и заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Късно е за нулева ставка при реинвестиране на печалбата, но падането на общото корпоративно облагане е гарантирано, отсече подгласникът на финансист №1 Пламен Орешарски. Самият Орешарски не коментира предстоящия данъчен жест към фирмите в България, тъй като през седмицата бе на годишната среща на МВФ и Световната банка в Сингапур. И това е напълно обяснимо. От месеци отговорникът за финансите на държавата в правителството на Сергей Станишев дебело подчертава, че размерът на всички данъци за 2007 г. ще стане известен през октомври, когато Народното събрание гласува съответните закони за това.
Може би точно по тази причина към днешна дата ортодоксалните икономисти, както и дежурните критици на фискалната политика на кабинета, са повече от пестеливи в анализите си за задаващата се благодат за местните и чуждестранните предприемачи и инвеститори.
Намерението на правителствените финансисти обаче е факт - правителството е на крачка от това да хване здраво ножицата и да окастри с цели 5% данъка за тези, които бутат икономиката напред. А, както е известно, над 80 на сто от брутната добавена стойност в българското стопанство се произвежда от частния сектор.
С 10-процентна ставка на налога за фирмите страната ни се включва достойно в т.нар.
европейска данъчна конкуренция
между старите и новите членки на общността. Това, разбира се, не означава, че сме откриватели на колелото по-ниски налози - висок икономически ръст. Много по-емблематични примери за успех са лъвският скок на Ирландия, дръзката данъчна система в Словакия, естонското икономическо чудо и др.
Всъщност анонс, че корпоративният налог в България ще падне до 10%, вече беше направен през февруари 2005 г. от ексфинансовия министър Милен Велчев. Тогава обаче заявлението му бе възприето повече като предизборен трик, отколкото като реално намерение на кабинета на НДСВ. Не може да се отрече и фактът, че фирменият данък в страната през последните години бе неколкократно намаляван. Облагането на печалбата падна от 28% през 2001 г., до 19.5% през 2004 г. на 15% през 2005 година.
На този фон днешната заявка за бъдеща ставка от 10% звучи примамливо особено за едните български предприемачи и чуждестранните инвеститори.
Правилото ниски данъци - висок ръст
е просто и действа безотказно.
С 10-процентна ставка България ще бъде една от страните с най-нисък корпоративен данък в Европа и ще се превърне в атрактивно място за местни и чуждестранни капитали - в Босна и Херцеговина този данък е 9%, в Сърбия - 12%, в Русия - 13%, а в Естония фирмите плащат 26% корпоративен данък, но при реинвестиране на печалбата налогът е нулев. Според някои изследвания на данъчното бреме в Естония комбинацията от 26% ставка за разпределената печалба и нулева ставка за реинвестираната води до ефективно облагане от само 6% на положителния финансов резултат.
Икономисти изтъкват и косвени ползи от редуцирането на данъка. Едно от тях е, че сега българските предприятия заемат оборотни средства от банките със срок на изплащане от една до три години. Тези пари обаче се харчат за инвестиции, които започват да носят доход едва на петата година. Разминаването в срока на кредита и времето за реализиране на възвръщаемост от инвестицията обременява бизнеса.
На този фон намаляването на данък печалба ще освободи така необходимия на компаниите финансов ресурс и ще предизвика допълнителна конкуренция от страна на банките, които вече ще се състезават не само помежду си, но и с нарасналите резерви на фирмите. А битката между финансовите институции ще доведе до намаляване на лихвените проценти и до облекчаване на изискванията за обезпечение по кредитите.
Факт е също, че всичко това ще се случи в
една тотално променена данъчна ситуация
Фирмите още се отърсват от шокиращото увеличение на акцизите върху горивата от началото на тази година, а през 2007 г. предстои нов скок. С нови цени и акцизи ще бъде електроенергията, която помпа фирмените разходи. До 70% скочиха някои държавни, съдебни и общински такси през миналата година, които бизнесът, волю-неволю, плаща.
Вече е пределно ясно, че правителствените финансисти окончателно са се отказали и от
идеята за въвеждане на нулева ставка
върху реинвестираната печалба в страната. Перспективата, че бизнесът ще се втурне да влага припечеленото само и единствено в луксозни возила, очевидно е доста притеснителна за правителствените експерти. А задачата да накарат предприемачите - местни и чуждестранни - да завъртят колелото на икономиката, като купуват само машини и технологии, изглежда неизпълнима. Тъй като данъчната администрация не разполага с достатъчен капацитет, за да упражнява контрол върху реинвестирането на средствата, може да се окаже, че от въвеждането на ставка 0 при корпоративното облагане, хазната само ще загуби, обяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Петър Димитров.
Преди месец хората на Ахмед Доган пък поискаха до 50% от дължимия от фирмите данък печалба да се преотстъпва при реинвестиции. Идеята е, който инвестира и създава работни места, да плаща половината от дължимите налози, а който изнася печалба или я превръща в личен разкош - да плати, обясниха тогава от ДПС.
Подчинените на министър Орешарски обаче обявиха, че са категорично против подобна данъчна преференция. Според техните разчети приходите в бюджета от корпоративния налог ще бъдат около 1.2 млрд. лева. Това означава, че ако се намали данъкът при реинвестиции до 50 на сто, хазната ще загуби около 600 млн. лева.
От Министерството на финансите припомниха, че от началото на 2007 г. ще нараства броят на
общините с висока безработица
в които налогът се преотстъпва изцяло за фирмите, имащи производство там. Условието е безработицата да е с поне 35% по-висока от средната за страната, а това облекчение ще обхване 138 общини. Нови в списъка са Видин, Кулата, Козлодуй и т.н. Досега тази привилегия важеше за 116 общини с 50% по-висока безработица от средната за страната. Финансистите от властта са на мнение, че този жест към местните бизнесмени е напълно достатъчен. Точно на обратното мнение са неангажираните с властта икономисти и предприемачите.
снимка 63753 - Заместник-министърът на финансите Георги Кадиев и шефът на парламентарната бюджетна комисия Петър Димитров публично обявиха, че корпоративният данък пада на 10 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във