Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДАНС провери ДКК заради управлението на ВМЗ-Сопот

Новоназначените изпълнителни директори на ДКК и ВМЗ- Сопот - Венцислав Димитров и Иван Стоенчев

Днес сутринта в 9 часа в ДКК имахме проверка от ДАНС. Това съобщи на брифинг във ВМЗ-Сопот новоназначеният изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров. "На този етап  друго не може да се коментира. Но мога да ви кажа, че е свързано с управлението на дружеството и не бих казал, че имаме повод за гордост", посочи той. Димитров припомни, че ДАНС проверява и дъщерното дружество на компанията "Кинтекс" и допусна, че това, "е заради медийния шум, който в последно време се засилва". "Военнопромишленият комплекс се нуждае от спокойствие, за да работи, защото имаме чувствителни крайни клиенти", допълни той.

В телевизионно интервю сутринта служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов заяви, че ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит. Приходите на предприятието били спаднали три пъти за последните два месеца. По думите му от постъпления от около 80 млн. лв. на месец приходите са паднали на 26 млн. лв. през юли и обяви, че това е и една от причините за спешните действия за оздравяване на завода и промени в ръководството му. Стоянов беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от бившия министър на икономиката Корнелия Нинова.

На специална пресконференция изпълнителният директор на ВМЗ Иван Иванов показа видео, което демонстрира лошото състояние на социално-битовите помещения, които се ползват от работниците. По думите му има цехове, чиито покриви текат при дъжд и от гледна точка на сигурността работата се спира. В отговор на обвинението на министъра, че били назначени много служители и работници, Иванов посочи, че за двата месеца работа е назначил като административен персонал в ръководството 7 души, 11 са назначени като административен персонал в производството, 13 стажанта и 190 работника, като последните са привлечени с повишаване на заплатите и въвеждане на редица подобрения в социално-битовите условия. 

За договорите директорът на завода обясни, че те били сключвани "на ангро", като има такива, които са за едно и също производство, липсват и клаузи като параметри. А някои от партньорите по тези договори заплашват да съдят завода. Като сериозен проблем при встъпването му в длъжност изтъкна доставките, осем от които са били в критично състояние и подчерта, че в момента такива са само две, по едната от които до дни се очакват постъпления. Договорът с "Кинтекс" Иванов отбеляза като най-важен, тъй като се отнася за Министерството на отбраната и по него има произведени определен брой изделия и са доставени всички необходими по договора суровини и материали. С дейността на предишното ръководство обаче изпълнението по него е спряно и подновено ударно от юни, подчерта Иванов.  

Шефът на предприятието е категоричен, че производството не само че не е намаляло, но и заради мотивацията на работниците се увеличило почти двойно. Одобрена е нова строителна програма, изпълнението на която е започнало от ремонта на покривите. Той съобщи, че "ВМЗ" е на печалба от 48 милиона лева. 

Изнесени бяха данни и за сключване на неизгодни за дружеството договори за превозване на работниците, като сумата, която се изплаща, надхвърля с над 250 000 лева реалната стойност на услугата. Иванов е категоричен, че заводът под неговото ръководство работи успешно и той ще го остави в по-добро състояние, отколкото го е наследил.

На пресконференцията изненадващо се включиха и новоназначените, но все още не вписани в Търговския регистър, сред които и изпълнителният директор на ДКК Венцислав Димитров и изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев. Стоенчев подчерта, че работата на сегашното ръководство на фирмата не се ръководи от приоритетите ѝ. И добави, че след приемане на длъжността ще прегледа строителната програма и ако трябва, ще бъде завишена. Първото, което ще бъде направено, е да се види дали нужните материали за производството се доставят, кога и как. Той отхвърли обвинението, че договорите нямат вписан срок за изпълнение. Всичко, което е направено, ще го надграждаме, увери Стоенчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във