Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАНС получи повече пари за 2014-а

Мащабни акции срещу измами с ДДС е провела ДАНС в последния месец, похвалиха се в петък (6 декември) представители на агенцията. Разкрити са измами общо за 4.4 млн. лева. Разплитането на схемите за източване е започнало през септември и е завършило през ноември. Операцията е стартирала в Първомай, където са ударени няколко фирми, ощетили бюджета с 300 000 лева. Последвали са акции в София и в Перник, където са пресечени измами за 2.9 млн. лева. В средата на ноември е разкрита нова схема за източване на ДДС в София, от която бюджетът е ощетен с 1.2 млн. лева.


ДАНС се похвали и с успешни действия и срещу международния трафик на дрога. Нейни агенти са участвали в операция в Холандия, след като нашата служба засекла информация за трафик на синтетични наркотици. В резултат са били арестувани двама българи, иззети са 36 000 таблетки екстази и скимиращи устройства.


Хвалбите на агенцията прозвучаха ден след като депутатите одобриха по-голям бюджет за нея. Това се случи късно вечерта в четвъртък (5 декември), когато народните представители гласуваха ДАНС да получи през следващата година 112.247 млн. лв., или с 27 млн. лв. повече от тазгодишния си бюджет. Управляващите мотивираха увеличението с това, че ГДБОП се прехвърля в структурата на агенцията. Опозицията обаче не се съгласи с това и обяви, че агенцията е свръхфинансирана.


Националната служба за сигурност (НСО) също ще има по-висок бюджет в сравнение с тази година - държавните охранители ще разполагат през 2014 г. с 2 млн. повече, или общо с 33 млн. лева. Националната разузнавателна служба (НРС) също получава 1 млн. лв. допълнително и ще има в портфейла си 17 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във