Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАНС поема контрола върху резервационните данни

Кабинетът внесе за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", който регламентира използването на резервационните данни на пътниците с цел предотвратяване, разкриване, разследване и наказателно преследване на терористични и други тежки престъпления. Промените транспонират европейската Директива 2016/681 от 27 април 2016-а.

Резервационните данни представляват запис на изискванията за пътуването на всеки пътник. Във въпросния запис се съдържа цялата информация, необходима за обработване и контролиране на резервацията за всяко пътуване, без значение дали той се съдържа в системи за резервации, за контрол на излитанията, за регистрация на пасажерите преди полета, или сходни системи със същите функционални възможности. В информацията влизат датата на резервация, на издаване на билета, планиране и датата на пътуването, имената на пътника, датата на раждане, адрес и координати за връзка, данни за плащането, за пълния маршрут на предвиденото пътуване, за пътническата агенция или пътническия агент, данни от самолетния билет, всички събрани предварителни сведения за пътниците (API данни) и други.

Използването на информацията, събирана от въздушните превозвачи, е важен инструмент за осъществяване на превенция, установяване и разследване на престъпления и наказателно преследване на извършителите. Анализът й подпомага идентификацията на високо рискови пасажери, непознати до момента на компетентните органи, в контекста на борбата с тероризма, трафика на наркотици, трафика на хора и други, се посочва в мотивите към законопроекта.

С нормативните изменение се прецизират и разпоредбите за дейностите, осъществявани от ДАНС, конкурсите за назначаване на нейни служители, статутът им и дисциплинарните нарушения, извършвани от тях.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във