Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ДАНС и специализираната прокуратура се захващат с цената на тока

В Специализирана прокуратура постъпи сигнал от Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България във връзка с рекордно високата цената на електроенергията за бизнеса.

Веднага след получаването на сигнала, той е разпределен на случаен принцип на прокурор, се казва в съобщение на специализираната прокуратура.

"На основание на Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор лично изисква документи и информация от Министерство на енергетиката, Български енергиен холдинг, Българска независима енергийна борса и други институции, с цел да се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, в частност такова от компетентността на Специализираната прокуратура. Наблюдаващият прокурор постанови и извършването на отделни действия по проверката от страна на ДАНС", се уточнява в съобщението.

Припомняме, че нивата на тока от 300, дори до 400 лв. за мвтч, изкараха извън релси голяма част от едрия индустриален бизнес у нас, като фабрики започнаха да спират производствата си. А бизнес организациите поискаха оставката на цялото държавно енергийно ръководство.

От Министерството на енергетиката пък се защитиха, че са предприели всички необходими мерки. Това, което можем да направим сега е да осигурим ликвидност на пазара, обясни и енергийният министър Андрей Живков след срещата с бизнеса.

В последните 2 седмици направихме всичко възможно и "ТЕЦ Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работил. В момента работят 5 енергоблока от общо 8, като три от неработещите са в различни видове ремонти, обясни Живков. "Точно преди месец и половина също проведохме среща с тях – тогава темата беше дали да включваме „ТЕЦ Марица Изток 2“ на пазара или изобщо да не го включваме. Тогава изразиха мнение, че "ТЕЦ Марица изток 2 не трябва да се включи. Екипът ни се ангажира ТЕЦ-а да не остане с 1 млн. мегават часа, а при всяка възможна ситуация, която позволява пазарът, да може да дава ликвидност", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във