Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАНИЕЛИ СИ ОСТАВА СИРАЧЕ

Регистрираният във Финландия консорциум Хансатико вероятно ще се оттегли от покупката на линията Даниели, която е най-ценният актив на пернишкото предприятие Камет. Така процедурата по осребряване на активите на фалиралия металургичен комбинат отново ще попадне в задънена улица. Хансатико, който всъщност е обединение на три руски дружества, спечели през ноември миналата година последния конкурс за продажбата на Даниели, като обеща да плати за италианското оборудване 40.7 млн. лева.
Допреди месец пречката пред подписването на договора бе жалба на ирландската фирма Ферон инвестмънт пред Върховния административен съд. Тази компания бе обявена за победител в предпоследния конкурс за Даниели, състоял се в края на 1999 година. Тогава Ферон инвестмънт предложи само 5.2 млн. лв. за съоръжението, но не ги плати и договор не бе подписан. Това обаче не попречи на ирландците да оспорят законосъобразността на откритата през миналата година нова продажба на Даниели. На 18 декември 2000 г. магистратите от ВАС решиха да не дават ход на жалбата.
Въпреки, че съдебният изход бе положителен за Хансатико, продажбата на Даниели още не е факт. Ако руснаците се откажат от сделката, право да подпише договор ще има пловдивският Нева холдинг - класиран на второ място в последната процедура, проведена от Министерството на икономиката миналата есен. Тогава холдингът предложи цена от 25.555 млн. лева. Трета в класирането през ноември 2000 г. остана германската фирма Геодике с оферта от 16.561 млн. лева. В близките седмици ще стане ясно дали някой от кандидатите ще рискува да вложи парите си в Даниели, или пък краен победител все пак ще се окаже Ферон инвестмънт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във