Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Данаил Папазов твърди, че Доган платил 1.4 млн. лв. за 70% от ТЕЦ "Варна"

Изпълнителният директор на ТЕЦ "Варна" и бивш транспортен министър в кабинета "Орешарски" Данаил Папазов обяви, че Ахмед Доган е платил около 1.4 млн. лв., за да придобие 70% дял във фирмата "Сигда", която е собственик на централата. Сумата е била определена след оценка на български и международни одитори, които Папазов не назова. 

Директорът на ТЕЦ "Варна" даде информация за сделката ден след като фондация "Антикорупционен фонд" сезира ДАНС, НАП, КЕВР и други институции за решението на Енергийния системен оператор да предостави милиони на ТЕЦ-а за студен резерв. 

Папазов уточни, че цената при сделката с почетния председател на ДПС била по-ниска, защото дружеството имало кредити и задължения. Пред bTV бившият министър обясни, че придобил ТЕЦ "Варна" от "ЧЕЗ Груп", като покупката е оценена на 48.5 млн. евро. От тях 28 млн. евро били под формата на банков кредит, който в момента се изплащал от неговите деца. Те са съдружници на Доган във фирмата "Сигда" с 30% дял. Останалата част от сумата били задължения на ЧЕЗ към ТЕЦ "Варна".

"Преговарях с доста хора, които имаха интерес за решаването на въпросите на ТЕЦ "Варна". Година след това стигнахме до Ахмед Доган. Той беше единственият човек, който не искаше да участват нито офшорки, нито други съмнителни компании. Той застана с името си", добави Папазов и заяви, че през цялото време е работил с български банки. 

В своя публикация Антикорупционният фонд твърди, че техническата изправност на централата е под въпрос, а това предпоставяло евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност. Фондацията уточни, че сезира НАП във връзка със съмнения за избягване на данъци от страна на Доган при сделката за придобиване на мажоритарен дял в "Сигда".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във