Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАЛАВЕРИ ИМА, ВИНОВНИ ВСЕ ОЩЕ НЕ

Освен периодичните скандали около досиета, афери и корупция тази седмица ни поднесе и една нова престрелка между вече бившия шеф на Държавния резерв Димитър Димитров и вицепремиера и министър на държавната политика по бедствия и аварии Емел Етем. Шефското място на агенцията се оказа доста ветровито поради нестихващите скандали около източването на резерва и слуховете за огромни далавери.
По предложение на вицепремиерката правителството освободи от длъжност директора на Държавния резерв Димитър Димитров заради констатирани нарушения на бюджетната дисциплина. Той беше назначен на този пост на 28 април 2005 г., след като предишният директор Йовчо Йовчев беше обвинен, че е източил от резерва близо 45 млн. лв. чрез износ на гориво с фалшиви банкови гаранции. Димитров пък смята, че освобождаването му се дължало на това, че пречел на интересите на ДПС и на наблюдаващата го министърка. От шест месеца търсят начин да ме освободят, аз не съм удобният човек, защото откакто съм там, повече от година държавният резерв е като заключен, никой нищо не е откраднал, оттам нищо не е изчезнало, а това пречи много, разясняваше Димитров в публичните си изяви. Според депутати от опозицията пък Димитров е станал неудобен за ДПС, защото спрял различни схеми за източване на резерва и е завел над 658 дела за липси, надхвърлящи 200 млн. лева. Той очаквал тези дни да се срещне и с главния прокурор Борис Велчев, за да го помоли делата да бъдат ускорени.
Емел Етем го контрира с думите, че щом по бюджет, гласуван в Народното събрание, е определен ресурс от средства, никой няма право да похарчи повече от това, а Димитров значително е превишил правомощията си в тази посока. Той е похарчил 79 млн. лв. над отпуснатия му бюджет. Тя обясни, че ако миналата година председателят на Държавния резерв наистина е осъзнал задълженията си по изпълнение на европейски директиви, е трябвало да убеди министър Овчаров, под чието ръководство е бил дотогава, че тези средства трябва да бъдат защитени в бюджет 2006. Вероятната причина това да не се случи е, че генерал Димитров е подценил начина на формиране и защитаване на проектобюджет 2006 г., смята вицепремиерът. Независимо за какво се отнася, тя не смята да толерира закононарушения - категорична е вицепремиерката.
Емел Етем твърди, че в работата си Димитров е нарушавал Закона за обществените поръчки и във връзка с това очаква по-детайлен отговор от прокуратурата.
Междувременно Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол съобщи, че за миналата година е установила нарушения на бюджетната и финансовата дисциплина във ведомството за 295.5 млн. лева. Най-много са разминаванията при обществените поръчки, като всяка четвърта от тях е проблемна. Установени са виновно причинени вреди за 25.3 млн. лева.
В доклад на Главния инспекторат на Министерския съвет пък се твърди, че Димитров е сключил договори, неколкократно надвишаващи бюджетните приходи на агенцията. Разбра се, че той е подписал договори за доставка на петролни продукти в огромни размери. Само от декември 2005 г. до март 2006 г. са сключени сделки за 121 млн. лв., въпреки че бюджетът на ведомството е 42 млн. лева.
Димитров обяснява, че според евроинтеграционното и българското законодателство страната ни е длъжна да поддържа 15-дневни задължителни запаси от нефт и нефтени продукти и, така или иначе, парите за това трябва да бъдат намерени.
Впрочем в. БАНКЕРЪ попадна на документи, според които офертата на Интермонтажи ООД за ремонт на резервоари в Петролна база - Сливен, е на стойност 495 668 лв., но предпочетеният изпълнител на поръчката е МонтажинженерингАД, с което е сключен договор на стойност 2 159 000 лева.
Госпожа Етем любезно отклони поканата на в.БАНКЕРЪ за интервю с мотива, че засега комисията работи и когато данните за нарушенията са категорични, те ще бъдат предоставени на вестника.
За това какви са нарушенията, установени от Главния инспекторат на МС в работата на ген. Димитров, и дали ремонтът на базите за съхранение за гориво, за които БАНКЕРЪ разполага с данни, фигурират сред тях, от пресцентъра отговориха: Да, фигурират, наред с други нарушения. Всички те са включени в доклада, предоставен на премиера Сергей Станишев и главния прокурор Борис Велчев. Какви са конкретните нарушения ще стане ясно, след като приключи работата на компетентните органи.
Поинтересувахме се за мерките, които вицепремиерът Емел Етем ще предприеме, за да спре порочните практики. От пресцентъра ни отговориха, че тя е поискала от главния прокурор да направи бърз преглед на близо 700-те дела за нарушения в Държавния резерв, които са трупани от години.
Пак по нейно предложение до 15 юли се очаква да бъде изготвен доклад за цялостното състояние на резерва.
Неотдавна на свое заседание Министерският съвет е взел решение за създаването на работна група, в която ще бъдат включени представители на всички министерства, които имат отношение към работата на агенцията. Това са Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и енергетиката, на финансите, на земеделието, здравеопазването, като и на Министерството на бедствията и авириите. Въз основа на този доклад работната група ще предложи ясни и точни правила за управлението и контрола на Държавния резерв. Ще бъдат предприети необходимите промени в законодателството.
Очакванията са, че новосъздадената комисия, която ще извърши задълбочена проверка на сключените договори, най-сетне ще успее да определи правилата и ще прекрати възможностите за бъдещи далавери във ведомството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във