Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАЙ 100 МИЛИОНА ЗА GSM !

Наддаването лиценза на втория GSM оператор започна от цена 40 млн. долара (вчера, 15 декември). В търга участват холандската фирма ТИМ Интернешънъл (TIM International), дъщерно дружество на най-големия италиански оператор Телеком Италия (Telecom Italia), гръцката ОТЕ, британската Водафон (Vodafone) и финландско-турската Финтурс холдингс. Експертите очакват наддаването да приключи днес при цена между 80 и 120 млн. щ. долара.


Документи за търга (които струваха 2 млн. лв.) закупи и още един кандидат от югоизточната ни съседка - Румели Телсим Консорциум, но в сряда (13 декември) комисията по член 45 от Закона за далекосъобщенията, което организира търга, не ги допусна до участие. Една от разпространените версии за причината комисията да откаже е, че не е спазено условието операторът да има минимум два милиона абонати в други страни на континента или в Щатите. Други източници твърдят, че документите на кандидата не са били изрядни и направените от юристите на ДКД забележки не са били отразени. Според члена на комисията Малина Новкиришка на този етап отхвърленият кандидат не може да обжалва решението. Това може да стане, след като МС окончателно одобри предложението на комисията кой да е победител в търга.


Единственият кандидат, който разкри частично своите намерения пред медиите, бе консорциумът между финландската Сонера и турската Тюрксел. Той участва в наддаването с общото си дружество Финтурс холдингс, което е създадено преди шест години с цел да осъществи съвместни инвестиции. Пред БАНКЕРЪ представителят на дружеството Корай Озтурклер заяви, че бордът на директорите му е дал мандат да наддава до определена сума. Ако тя бъде надвишена, Финтурс холдингс ще се откаже от състезанието. Оценката на консорциума е, че пазарът на мобилни телефони е все още слабо развит и има голям потенциал за растеж. Практиката в другите пазари показвала, че броят на абонатите се удвоява всяка година. За България бил обнадеждаващ фактът, че страната преговаря за присъединяване към ЕС, което означавало, че се очаква бързо повишаване на доходите. Това щяло да се отрази положително на развитието на мобилните комуникации у нас.


В официално писмо до министър Антони Славински Финтурс холдингс е съобщил, че ако спечели GSM-лиценза, смята да създаде смесено дружество с БТК. Намерението е нашият телеком да получи миноритарен пакт от новия мобилен оператор. Според Озтурклер Финтурс холдингс е готов да направи оферта за РТК Мобиком, ако държавата се съгласи да продаде своите 51 процента. Останалите 49% са на английската Кейбъл енд Уайрлес, която вече обяви желанието си да се освободи от тях. Но всичко са само добри намерения, докато не се разбере кой печели лиценза за втори GSM-оператор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във