Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДАДОХА СОФИЯ НА АХМЕД ДОГАН

Две министерски кресла, пет заместник-министерски поста и три областни управи получи ДПС след края на преговорите за коалиция с Националното движение Симеон Втори. Хора на Доган ще бъдат министърът на земеделието и министърът без портфейл, който ще управлява Държавната комисия по бедствия и аварии. Движението получи и заместник-шефските постове в министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката, на финансите и на отбраната.
Представители на ДПС ще поемат областните управи на София - град, Разград и Търговище. ДПС така и не получи властта в Кърджали, което беше едно от условията по време на преговорите. Според Симеон Втори, балансът в Кърджали не трябва да се нарушава, защото НДСВ няма нито един депутат оттам за разлика от внушителното присъствие на движението на Доган. Фактът, че София ще се управлява от ДПС, показвал новаторски подход, коментира бъдещият министър-председател. Не трябва да робуваме на стереотипи, заяви още Симеон Сакскобурготски. Деветдесет и пет процента от кабинета е готов - подчерта той. - След като го разбере президентът, ще го разберете и вие.
Не е изключено в правителството да влязат и експерти на БСП. В неделя (22 юли) царят трябва да върне мандата на държавния глава с посочен екип. Проектокабинетът ще бъде гласуван във вторник, 24 юли. Коалиционните партньори ще изготвят обща програма за управление на базата на предизборната програма на НДСВ. За пръв път Движението за права и свободи ще участва чрез свои представители в изпълнителната власт. По този начин бъдещият кабинет ще има подкрепата на най-голямото парламентарно мнозинство от 1999 г. насам и ще генерира стабилност и сигурност както в страната, така и на Балканите, се посочва в съвместното изявление на двете политически сили, прочетено от Лютфи Местан.
Подписването на дългоочакваното споразумение беше съпътствано с поредица неясноти и проблеми и от двете страни. Появиха се дори слухове, че то може да се провали. Първо ОДС се опита да провокира и царските хора, и екипа на Доган. Сините се предложиха на НДСВ като гарант на мнозинството, но без да влизат в коалиция. Условието за това обаче беше ДПС да остане извън правителството. В крайна сметка сините отхвърлиха окончателно офертите на царските хора, без да се налага да отказват директно предложението им за влизане във властта.
Сериозни спънки в хода на преговорите дойдоха и от лагера на Доган. В последния момент ДПС публично качи мизата си. Ден преди датата за подписване от централата на Стамболийски 45 предложиха свой проект на споразумение. То предвиждаше на Движението за права и свободи да бъдат дадени две министерски кресла - на земеделието и на екологията, както и четири заместник-министерски, сред които на труда и социалната политика, на регионалното развитие и благоустройството и на икономиката. Кандидатите за постовете щели да бъдат нови и непознати досега лица, обеща Ахмед Доган. Той поиска и шефските места в седем областни управи, сред които Кърджали, Силистра, Добрич, Шумен, Разград, Търговище. След това от ДПС направиха нови заявки за министър без портфейл, седем заместник-министерски министри и отново управата на Кърджали.
Почти два дни продължиха активните консултации вътре в парламентарната група на НДСВ и с представителите на ДПС. С видимо раздразнение царските депутати обясняваха, че въпреки всичко споразумение ще има. Доган пък заяви, че изпълнението на техните предложения в проекта могат да се разсрочат в периода на целия мандат на правителството. Той обаче не пропусна да отбележи, че неговата формация ще носи отговорност само за ведомствата, в които има свои хора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във