Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ДА СЪБУДИМ ДОБРАТА ЕНЕРГИЯ НА ХОРАТА

Г-н Буне, програмата Лидер стартира преди години в страните членки на Европейския съюз. Ние научихме за опита на държави като Финландия и Ирландия. Възможно ли е да се сравняват те с България, още повече че у нас близо девет месеца бяха забавени плащанията на проекти по програмата?
- Според мен България в много отношения е изпреварила други страни от гледна точка на това, че средствата по програма Лидер вече са в наличност и страната започна подготовката за усвояването им. Процесът в ЕС стартира преди няколко години и това, че субсидиите ще се използват за изграждането на необходимата инфраструктура, е вече много добра перспектива. Това, което мога да твърдя, е, че една година и два месеца преди присъединяването на Ирландия към Европейския съюз лидерските групи там са били много по-малко подготвени, отколкото са сега в България. Но това, което казвате, наистина е много важно - когато хората са мотивирани и организирани, едно такова забавяне на средства от страна на правителството може да има наистина много лош, деморализиращ ефект, т.е. ще трябва да се започне може би отначало.
Къде според вас са най-трудните моменти в изпълнението на програмата Лидер в България?
- Мисля, че най-трудно в програмата Лидер е хората да се обединят, за да направят нещо заедно. Тъй като през последните 15 години преходът у вас бе тежък, хората се отдалечиха един от друг и сега събирането им в името на обща цел е доста трудно. Друга пречка е, че в селските райони хората са по-бедни, а това означава, че всекидневието им е изцяло насочено към тяхното оцеляване, т.е. те може да нямат достатъчно време за участие в такъв тип инициативи. Програми като Лидер са важни, защото дават допълнителни възможности на хората от изостаналите райони да получат помощ, за да подобрят своя начин на живот.
Коя е поредната стъпка, която трябва да се направи, за да продължи успешно прилагането на програмата Лидер в България?
- Според мен най-важно в момента е започнатото преди три години да продължи поне до средата на 2007 година.Тогава достатъчно средства по Лидер ще бъдат в България и може да се видят реалните резултати от това, което едва сега започва. Покрай проекта ще се намерят лидерите в селските райони на България, ще се събуди добрата енергия на хората и те заедно ще преодолеят негативите, трупани през последните 15 години.
Защо Програмата за развитие на обединените нации участва във въвеждането на Лидер в селските райони на страната?
- В програмата на ПРООН е записано, че сме глобална мрежа за развитие, която се застъпва за промяна, като осъществява контакт между държавите и източниците на знания, опит и ресурси. Целта ни е да помогнем на хората да градят по-добър живот. Основните задачи на развитието, които си поставя ПРООН в България, са намаляване на бедността, повишаване на качеството на живота и подкрепа на онези форми на управление, които осигуряват устойчиво развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във