Банкеръ Daily

Специалисти от Александровска болница настояват:

Да се направи проверка, но без медиен шум

"През последните 2-3 седмици обстановката в Александровска болница е много далече от нормалната. Причината е, че всеки ден сме в медийното пространство с тезата, че болницата е пред фалит." Това заяви проф. Марин Георгиев, началник на клиниката по урология в Александрвоска болница.

"Ние сме гръбнак на Медицинския университет", добави проф. Красимир Янев, ръководител на катедра "Урология". "На практика основните катедри са в Александровска болница, обучаваме над 4000 студенти", добави Янев.

"Болно, тъжно и обидно е по този начин да се представя болницата след толкова работа, след толкова обучени лекари и специализанти. Ние сме "за" проверка, но нека тя да бъде извършена по надлежния ред, без медиен шум", посочи проф. Георгиев в ефира на БНТ.

Данните сочели, че през последната година основно разходи са били за консумативи и медикаменти, за ремонтни дейности, договори за поддръжка на апаратура и 90% от протоколите са били свързани с организацията и реорганизацията на дейността, свързана с COVID-19.

По думите на проф. Георгиев състоянието на Александровска болница е било тежко преди 7-8 години, когато не е имало с какво да работят, но сега лечебното заведение разполага с последно поколение апаратура.

Според служебния здравен министър Стойчо Кацаров финансовото състояние на столичната Александровска болница е лошо, а дълговете на лечебното заведение са 68 млн. лева.

Назначена е проверка на здравното министерство след твърдения на други лекари, че лечебното заведение се управлява непрозрачно и затъва в дългове.

На фона на тези твърдения над 600 лекари, медицински сестри, лаборанти, специализанти, болногледачи, администрация и други работещи в болницата излязоха с призив в подкрепа на ръководството на Александровска. 

“Призоваваме всички отговорни институции да не бъде сменяно ръководството на нашата Александровска болница – особено като реакция на публично говорене и медийни атаки, защото това ще доведе до сътресения в най-старата и една от най-големите Университетски болници. И ще затрудни в огромна степен лечението на пациентите ни, обучението на хиляди студенти, които започват своя професионален път в Клиниките на Александровска, а на нас  ще отнеме спокойната среда за работа и развитие“, се казва в подписката на 610-те служители, сред които са 24 професори, 31 доценти, 194 лекари, 30 фармацевти и биолози, 334 сестри, санитари, болногледачи, лаборанти, препаратори, регистратори и администрация.

Те посочват, че задълженията, за които е обвинявано ръководството не са натрупани за 6 месеца, нито за 1 година, а ситуацията в Александровска с нищо не се отличава от тази на останалите държавни болници. Според тях тя е резултат от неглижирането години наред на трудностите, пред които е изправена всяка работеща болница, особено по-големите и най-вече университетски структури.

Facebook logo
Бъдете с нас и във