Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Да откраднеш Джаз фестивала в Банско

С „активното съдействие“ на кмета и компания от ъндърграунда

S 250 caea11bb b327 4ed3 8e53 bd92efa912a5
S 250 6c8bdc96 a0d3 46b8 81de a57c2f25155f
S 250 b006b2ed 749a 4768 880a 3069f7bd7b18
S 250 f9fc96e9 cd7c 4145 8b7f f75193a0e0df


„Изкуството смекчава нравите“ („Artes moliunt mores“ ) е казал в древността безсмъртния Овидий. На нашата географска ширина обаче нравите трудно се променят. И макар отдавна да живеем в 21 век, похватите са си все така "древни" - груби и несъвместими с изкуството.


Кончината на д-р Емил Илиев (през ноември миналата година), създател и несменяем директор на най-голямото международно джаз събитие у нас, отприщи алчните попълзновения на местни играчи, решили, че вдовицата и семейството на интелектуалеца са лесна плячка.

Главно действащо лице е кметът на Банско Иван Кадев. Вместо да брани от чужди посегателства културния символ на града, той прави точно обратното - на 23 февруари внася в патентното ведомство искане за регистрация на марката „Международен Джаз Фестивал Банско“. Незнайно защо обаче в официалната страница на институцията името на заявителя не е публикувано!

На пръв поглед в това начинание няма нищо лошо. И нямаше да е лошо, ако всичко в предложения от градоначалника Кадев комитет изглеждаше нормално. Но то е, меко казано, смущаващо. Защото, според писмото до г-жа Таня Илиева с дата 18 март, с което „БАНКЕРЪ“ разполага, във въпросния организационен комитет няма нито един човек, който да има поне едномесечен трудов опит в организирането на културни мероприятия. Камо ли на международен фестивал от подобен ранг.

Да връщаме лентата 24 г. назад и да описваме какъв героизъм е да направиш от нищо нещо, няма никакъв смисъл. Дори неизкушените от джаза отдавна знаят какво се случва всяко лято в Банско и кои звезди са прелетели 10 000 километра, за да посвирят и попеят на площад "Никола Вапцаров".

Онова, което дори изкушените от джаза обаче трудно могат да си представят е интелектуалната хамалогия, която се крие зад официалното откриване, медийния културен афиш и жълтеникавите светски хроники.

Без да героизираме никого, цитираме част от "отварящия" репортаж на колегите от БиТиВи по случай миналогодишното "пандемично" издание на форума:

"Банско джаз фест 2020" - 20 концерта, близо 200 музиканти, над 20 часа музика, 20 000 зрители. Или дъжд, извънредно положение, промени в последната минута. Сбитият преразказ на 23-ото издание на фестивала...".

Тук не става въпрос за броя на туристите, тяхното настаняване и изхранване. Банско си е туристически център и ако ще три пъти повече гости да му дойдат, пак никой няма да остане на гладен, жаден и на улицата. Мисълта ни е, за изпълнителите. Близо 200 музиканти, участващи в 20 концерта. Това означава 10-12 договора с мениджъри и промоутърски компании, пръснати по цял свят. И подписани минимум след едногодишни преговори с цел уточняване на графици, турнета, свободни дати, размер на хонорари, условия за настаняване и т.н. Тоест - логистика, от която членовете на бъдещия все още организационен комитет нямат дори смътна представа.

Опитахме се да разберем гледната точка по въпроса на самия кмет на Банско - Иван Кадев. Пред „БАНКЕРЪ“ той каза, че няма нищо странно в това общината да внесе искане за патентоване на марката "Международен джаз фестивал Банско", тъй като тя е била основен спонсор на събитието през всички тези години. Опита се да каже, че се надява и в бъдеще да работи с г-жа Таня Илиева, но странно защо пропусна да спомене условията, които й поставя за това „бъдещо сътрудничество“.

Попитахме още кмета "Работа на една община ли е да се занимава с организацията и провеждането на форуми от такъв мащаб и дали компетентността на служителите й е достатъчна за подобно предизвикателство?"

В отговор Кадев обясни, че този въпрос също предстои да бъде решен. Очевидно представите на кмета са, че такава дейност би могъл да организира всеки, на който тя е възложена…?!

За „нивото“ на компетентност на настоящия кмет и бивш полицай Кадев, обаче можем да съдим и по още един факт. Тази година той е предложил на д-р Таня Илиева

да направи покойния й съпруг почетен гражданин на Банско! 

Трудно е да се „устои“ на подобно предложение нали? Какъв размах само...

Е, като изключим "дребния" факт, че това... вече се е случило - преди цели 14 години. Който не вярва - да отвори раздел "Почетни граждани" в сайта на Община Банско и да види какво пише там:

"Д-р Емил Илиев - удостоен със званието почетен гражданин за приноса му за развитието на туризма с учредяването на ежегодния Международен джаз фестивал, както и за утвърждаване на гр. Банско като духовен и научен център чрез Летния медицински университет и помощ в годините на прехода в социалната сфера на Община Банско съгласно Решение № 1124/25.09.2007 г. на Общински съвет – Банско“.

Коментарът тук е излишен!

Потърсихме мнението на човека, без чиито усилия и труд фестивалът трудно щеше да стане събитие от международна величина. Става дума за Екатерина  Карагяурова, управител и съсобственик на фирма „БГ саунд стейдж“ ООД, която години наред е съорганизатор на форума.

Портфолиото на продуцентската компания е повече от впечатляващо, защото тя представя пред българската публика Националният балет на Испания, Монсерат Кабайе, Мариза, Патрисия Каас, "Буена Виста Соушъл Клъб", Турецкий хор, Лиса Стенсфийлд, Силви Вартан, Ана Моура, Нувел Ваг и много други световни звезди. Последните й успехи са концертите на Андре Рийо и Ара Маликян. И точно професионалният екип на „БГ саунд стейдж“ ООД кметът Кадев смята да замени с... цял управител на две дискотеки?

Потърсихме и г-жа Карагяурова. Тя не можа да скрие възмущението си от случващото се, притесненията си за бъдещето на фестивала и огорчението си от нашенските нрави. Тя е организирала протестна подписка, в която влизат имената на едни от най-известните наши изпълнители. По този начин тя иска да покаже на кмета Кадев, че този вандалски акт срещу градения в продължение на 23 години престиж на джаз фестивала няма да бъде приет безропотно от хората на изкуството в България.

Пред „БАНКЕРЪ“ Карагяурова каза: „В последните месеци , вместо да работим активно за добрата организация на предстоящото издание на фестивала, времето ни преминава в срамни пазарлъци с кметската управа на Банско. Зад всичко това вече съвсем прозират интересите на хора, чиято единствена цел е да отстранят един доказал се през годините екип и да присвоят името на този международен форум. И то без изобщо да са наясно какво точно ще правят с него.

Опасявам се, че дори и да се справят с някакъв вид организация, тя едва ли ще може да се сравнява с мащаба, който д-р Илиев постигаше през последните 23 години. И най-страшното е, че така както вървят нещата досега, няма да е далеч времето, когато фестивалът ще бъде обезличен до нивото на общинска художествена самодейност“.

Какво мислят двама български президенти за случая

Тътенът след това посегателство, едва ли ще бъде безобиден. Поне така смята бившият президент на Република България Петър Стоянов. Той остана изумен от информацията за случващото се и то не само в качеството му на бивш президент, но и в това на отявлен фен на фестивала.

Пред „БАНКЕРЪ“ той заяви: „Едва ли днес ще мога да коментирам случая, тъй като от вас научавам за случващото се. Разбира се, ще се запозная в детайли с всичко това, ще се срещна с г-жа Илиева и след като си изясня ситуацията, ще направя всичко по силите си да помогна. Още повече, че тук става дума и за морал. “

Подобна беше реакцията и на друг наш президент – Росен Плевнелиев, който е сред най-големите почитатели на джаз фестивала в Банско, но не бе чул нищо за последните събития. Той също изрази готовност да се запознае с намеренията на хората, от които зависеше (поне досега) организацията и провеждането на това събитие. Но и той не пропусна да подчертае огромната роля на д-р Илиев за издигането на този форум на международно ниво и за превръщането на Банско в джаз столица на България.

Предателство ли е ходът на кмета?

Ето какво заяви бившият кмет на Банско Георги Икономов пред „БАНКЕРЪ":

Това, което се случва, мога да определя единствено като предателство. И не само към хората, които години наред са полагали сериозни усилия да наложат този фестивал като световна марка, но и към самите граждани на Банско. Опасявам се, че за пореден път ще станем свидетели на прилагането на един модел: как у нас се крадат идеи и труд, изземва се бизнес и се ликвидира нещо стойностно. Вярно е, че община Банско винаги е била спонсор на това събитие, но наред с още десетки други. Освен това, не виждам каква е причината едно кметство да поема подобен ангажимент, когато има стотици други проблеми, които е длъжно да решава. За съжаление не виждам особени прояви на разум в сегашното управление на общината.

Най-засегнатият от това предстоящо безумство човек д-р Илиева коментира случая пред „Банкеръ“ така:

Не мога да повярвам, че съм принудена да се занимавам с предотвратяване на действия, предизвикани от човешката алчност и облечени във въпиюща некомпетентност. Целта на този фестивал никога не е била да бъде източник на доходи за съпруга ми. Той го правеше единствено с цел да го наложи като международен форум и да направи Банско истински център на културата. 

 В момента ръководството на общината буквално се подиграва с нас – неговите наследници.

Както съм казвала и на кмета Кадев, за мен е учудващо, че те искат да променят фестивал, който има 23 години традиция, статут на най-престижното музикално събитие у нас, носещо  международна слава на града и в същото време искат да го припознаят, като такъв, но … на общината.

Ясно заявих, че предложението да се организира комитет за организацията на фестивала цели единствено да се завоалират истинските  намерения. А според мен - те се видни за всички, тъй като  общината няма нито опита, нито капацитета да организира подобно мащабно събитие. По-скоро  целта е то да се предостави на готово на една никому неизвестна фирма, без никакъв опит.

Що се отнася до въвличането ни в подобна схема, това  е не само недопустимо, но и обидно. И разбира се това е начин да се  компрометира фестивала и всички, стоящи зад неговата организация. Колкото и варианти да предлагат за комитети, сдружения или обединения, всеизвестен факт е, че те не правят организацията успешна, а напротив – размиват отговорността и водят към пълно фиаско. В крайна сметка истината  е, че това е опит за  присвояване на  чужда интелектуална собственост. Но аз никога няма да приема всичко това безропотно“.

Още много неща могат да бъдат написани по този скандален сценарий, но това едва ли ще промени факта, че се подготвя една от най-вандалските кражби на един от еталоните в културния живот на страната ни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във