Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Да не отписваме "Фолксваген", ще преговаряме и с други, заяви Плевнелиев

Президентът на България (2011 – 2016) и председател на автомобилния клъстер Росен Плевнелиев заяви след среща с премиера Борисов в Министерски съвет, че все още е рано да отписваме сделката с германския концерн "Фолксваген". Преговорите продължават, а  правителството е направило много, за да стигнем за първи път до толкова стратегическа инвестиция.

"Турция е избрана да продължи да се преговаря с нея преференциално, но това не значи, че нямаме шанс.  Това, че сме на финала с страна като Турция е огромен успех за България. Научихме много, разбрахме много, имаме амбицията да продължаваме напред. В следващите месеци продължаваме да работим заедно с  "Фолксваген" и преговарящите екипи.  Докато няма подписан договор, все още имаме шанс", каза Плевнелиев. 

Според него няма нужда "да си посипваме главата с пепел", имаме капацитет да преговаряме и с други автомобилни производители за инвестиция у нас. Той подчерта, че през последните месеци клъстерът е доказал, че България е готова да произвежда автомобили. 

"Автомобилният клъстер бе създаден през 2012 г., тогава в автомобилостроенето в България работеха 30 компании. Те имаха оборот от 2 млрд. лева, а броят на заетите беше 9 хил. души.  Днес в автомобилостроенето работят над 60 хил. човека, броят на компаниите е 230, оборотът е над 10 млрд. лева. Безспорно това е една от най-динамично развиващите се индустрии в България, успехът е факт, но ние сме амбицирани да постигнем повече", заяви Плевнелиев и подчерта, че краткосрочна цел е производството и инвестициите да се удвоят - заетите в сектора да станат 120 хил. души, а броят на работещите компании да достигне 500.

Президентът обяви също, че ще започне изграждането на трасе за тестване на автономни автомобили и лаборатория за 5G мрежа. Това решение е било взето на срещата на клъстера с правителството. Трасето ще е в базата на летище Доброславци, а лабораторията – в София Тех парк и ще е свързана със суперкомпютъра, който страната ни очаква. Росен Плевнелиев допълни, че ще се водят преговори за допълнителни стимули от държавата не само за големи производители, но и за първостепенни доставчици. Ще се помисли и за европейско финансиране, както и промени в законовите наредби. Всичко това обаче ще бъде включено в нова национална стратегия за развитието на автомобилния сектор у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във