Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цветанов пита кой ще поеме отговорността за заемите на "Булгартрансгаз"

"От самото стартиране на разклонението на "Турски поток" през България, експертната общност изразява убеденост, че той ще попадне под ударите на санкции от страна на ЕС или/и от страна на САЩ. Второто вече е сигурно, първото е въпрос само на време." Това написа във Фейсбук председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов.

"Неясно остава единствено все още кой ще поеме отговорност за вече взетите от "Булгартрансгаз" 200 млн. евро заем през октомври 2019г. и предстоящия допълнителен заем от още 400 млн. евро. Така общият заем от страна на българското държавно дружество ще възлиза на 600 млн. евро, а средствата ще са вложени в проект, обречен на санкции и увеличаващ руското влияние в региона", подчертава бившият втори в ГЕРБ.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ вчера единодушно одобри внасяне на поправки за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" в проекта за бюджета за отбраната на САЩ за следващата финансова година, започваща от 1 октомври тази година.

Инициативата цели да втвърди вече действащите санкции по отношение на руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". В края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа бюджета за отбраната за текущата финансова година, който задължава администрацията да въведе санкции по отношение на дадените проекти. 

В гласуваните от Камарата поправки става дума за въвеждане на рестрикции срещу чужди лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата и предоставяне на съдове за полагане на тръбите, предназначени за строителството на двата газопровода.

Миналата седмица дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел заяви, че съюзът твърдо застава срещу едностранните санкции и заплахи за налагането им от страна на САЩ, които засяга интересите на европейски компании, в това число и по отношение на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток", доколкото подобни мерки са в разрез с международното право.

Самият проект за бюджет за отбраната на САЩ трябва да бъде утвърден в Камарата на представителите и в Сената на Конгреса. След като двете камари на Конгреса одобрят свои версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите в двата проекта. После пак ще се гласува в двете камари и след това текстът отива да подпис при държавния глава. Обикновено този процес продължава до есента и дори до началото на зимата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във