Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Covid-огнище спря някои производствени линии в завод "Костал" в Пазарджик

Covid-огнище спря някои от производствените линии в завода за производство на авточасти "Костал България Аутомотив" ЕООД в Индустриалната зона на Пазарджик. Заразените  с коронавирус работници вече са 14, съобщи БНР, цитирайки директора на РЗИ  в Пазарджик д-р Фани Петрова.

Те са от три различни области - Пазарджик, Смолян и Пловдив:

Има още проби, които се изследват, като резултатите се очакват в следващите часове от деня.

Конкретизират се контактните с тях в служебен план. На този етап не се обмисля спиране на целия завод. Към момента 2 500 души работят в него.

Спрени са само линиите, на които са работили служителите с положителни проби. И след получаването на останалите резултати ще се обмислят следващите мерки.

Заводът беше затворен като мярка срещу разпространението накоронавируса за около месец и половина. Постепенното възстановяване на работата започна преди дни.

В България фирмите от германската група "Костал" разработват устройства за управление на различни електро- и механични компоненти, които намират приложение в автомобилната индустрия, произвеждат кормилни лостове за светлини, мигачи, управление на чистачки и лостове със специално предназначение (управление на скоростна кутия и автопилот) както и целите подволанни системи.

Компанията работи с всички европейски производители на автомобили - Volkswagen, Renault Nissan, BMW, Daimler, Ford и др. и е пряко зависима от техните поръчки.

Заводът в Пазарджик отвори врати през 2017 година. Освен него Kostal има и завод в Смолян от 2011-а.

Предприятието в Пазарджик изработва лостове и модули за кормилни уредби, като ще изнася за повечето най-големи автогиганти в Европа. Инвестицията в този завод е за 12 млн. евро. Германската компания има развоен център в София, в който работят софтуерни специалисти и разработчици и обслужват цялата група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във