Банкеръ Daily

Време за (само)отчет

COVID мобилизира българското производство

Още през март бяха подготвени два варианта за предпазно облекло за българското население и за лекарите срещу коронавирус. "А индустрията има готовност да задоволи нашите нужди и дори да предложи за износ", заяви министърът на икономиката Емил Караниколов.

Обявеното на 13 март извънредно положение у нас, промени живота ни и пренаписа много от плановете ни. Временно спряха работа производства, които зависеха от затворени заводи в Европа, като тези в автомобилната промишленост. Други български предприятия обаче напипаха пулса на времето, останаха отворени и дори започнаха да печелят от износ на респиратори и предпазни средства (шлемове, очила и маски). Със съдействието на Службата по акредитация, която за отрицателно време е "уредила" новите изделия с европейски сертификати.

 

Анализът на мерките, предприети от страна на Министерство на икономиката за противопоставяне на негативните ефекти, предизвикани от COVID-19, предоставен на "БАНКЕРЪ" по наше искане, сигурно звучи самохвално. Но, както се казва по друг повод, докато не получим официално аргументите и на "другата страна", т.е. на критиците и антикорупционистите, ще приемем изводите в него за чиста монета.

Със съдействието на Министерството на икономиката е мобилизирана българската текстилна промишленост за производство на предпазни костюми. Гащеризоните първоначално са тествани в Института по отбрана, а в последствие със съдействието на Българската служба за акредитация са намерени европейски лаборатории, които са сертифицирали продуктите. В момента българските фирми след като имат международни сертификати и запълниха нуждите за българската държава изнасят продукцията си в чужбина.

Министерството на икономиката съдейства за доставката на висококачествени лепила от Германия за производството на предпазните гащеризони от българската текстилна промишленост. Усвоени са нови типове предпазни платове.

Усвоено и производство на предпазни маски, като вече над шест компании имат сертификати и одобрението на Изпълнителна агенция по лекарствата. Част от фирмите вече изнасят продукцията си в чужбина.
Мобилизирани са всички производители на дезинфектанти и санитайзери, които не само задоволяват българските нужди, а и реализират износ. Националния институт за изследване на вино, спиртни напитки и етерични масла, който е търговско дружество започна производство на санитайзери, като подпомогна държавни институции и търговски вериги. Институтът чрез лабораторията си изследва дезинфектанти и санитайзери, получени България от внос или като дарения.
В лабораториите на "София Тех Парк" бяха създадени щампите за производство на предпазни очила и шлемове от най-висок клас, които се произвеждат в "Костал - Арексим" - Смолян от поликарбонат и се конкурират с най-известните производители в света. Фирмата вече има сертификати, издадени от най-престижните лаборатории на ТЮВ в Германия.
Повече от седем фирми вече произвеждат предпазни шлемове, но за момента само една има сертификати за най-високо качество.

Коронавирусът не спря инвеститорите

Вярно е, че има проблеми с някои от чуждестранните инвеститори у нас. То не може да се скрие, а и те ги споделят при всяка среща с министри и журналисти. Но, от друга страна, това пък не пречи тези компании да намират основание да развиват своите проекти в България, в т.ч. и да разширяват производствените мощности у нас, или пък нови инвеститори да намират основание за бизнес тук.

От началото на тази година до момента Министерството на икономиката е сертифицирало 11 проекта на обща стойност 218.2 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият 2251 нови работни места. Инвестициите са предимно в секторите: производство, здравеопазване, складиране и съхраняване на товари, автомобилостроене и други.

Заместник-министър Лъчезар Борисов подчертава, че се отчита положителна тенденция за увеличаване на броя и размера на проектите, осъществявани в страната, както от чуждестранни, така и от български компании, което е доказателство за добрия бизнес климат. По думите му се работи и за допълнителни стимули за инвеститорите.

Но заедно с одобрените вече проекти, от началото на годината до момента са подадени общо 24 нови заявления за развитие на бизнес проекти у нас, които са на обща стойност 1.37 млрд. лева. А по тях се предвижда да бъдат разкрити 1503 нови работни места.
Епидемията от коронавирус не е повлияла много върху инвестиционната активност у нас. Девет от тези заявления са подадени след 16 март, когато бе обявено извънредното положение в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във