Банкеръ Daily

Управление и бизнес

COVID-19 ще затрие една четвърт от компаниите в света

Една четвърт от компаниите в света ще фалират. Това прогнозират експерти на "Кофас" - лидер в застраховането на кредитен риск, и допълват, че подобен скок на фалитите ще е най-големият след кризата през 2009 г., когато те са се покачили с 29 на сто.

Тенденцията на ръст в несъстоятелностите ще засегне САЩ (там очакваното  повишение е 33%), както и повечето икономики от Западна Европа - Германия (11%), Франция (15%), Великобритания (33%), Италия (18%) и Испания (22%)  сочи анализът.

Специалистите от кредитния застраховател  предвиждат също, че световната икономика ще преживее първата си рецесия след 2009-а. Очаква се намаление на БВП в света с -1,3%, докато за изминалата 2019 г. той е бил +2,5%, а обемът на световната търговия ще спадне с 4,3 на сто.

"Кредитният риск при компаниите, както по света, така и в страната  ни, ще нарасне съществено дори при възможно най-добрия сценарий, а той предвижда икономическата активност постепенно се възстановява през третото тримесечие на годината, при условие, че няма втора вълна на епидемията през второто полугодие. За страната ни рисковете също остават високи", коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България".

В дългосрочен план, резкият спад ще има последствия за голям брой индустрии в цял свят.

"Разпространението на COVID-19 удря все повече индустрии по света - и вече стои въпросът не кои ще бъдат засегнати, а кои ще бъдат пощадени. Влошаването на паричните потоци и маржовете на компаниите са очакван развой след рязката промяна и стопирането на производството и потреблението", твърдят анализаторите.

Сектори като туризма, хотелиерството, развлекателната индустрия и транспорта  вече са силно засегнати, както и почти всички специализирани  дистрибуционни канали и части от производствени сектори. Спад ще претърпи и търсенето поради отслабването на доверието от страна на домакинствата. Други услуги като телекомуникации и водоснабдяване ще бъдат много по-леко засегнати. 

Потреблението на дълготрайни продукти, като превозни средства например, вероятно ще бъде сред най-потърпевшите, смятат от "Кофас". Разходи за текстил и дрехи, както и електроника, също ще бъдат сведени до минимум. От друга страна, засилената консумация на хранителни и фармацевтични продукти ще даде нов тласък за компаниите в съответните индустрии, тъй като те не само, че няма да изгубят позиции на пазара, но могат  и да извлекат ползи от ситуацията.

Освен мащабните икономически последици от пандемията, анализаторите очакват и политически ефекти.

"В краткосрочен план най-очевидно е изострянето на съществуващите геополитически напрежения. Не е изключен риск от въвеждане на нова вълна от протекционистични мерки, отнесени към ключовите сектори на новата икономическа и здравна ситуация. Продължаването на "търговската война" между САЩ и Китай, насочена към стратегическите сектори, по-специално електрониката, също остава възможна, пише още в доклада.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във