Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Cлoвeния Бpoyдбaнд" ce oтĸaзa oт cдeлĸaтa c бългapcĸaтa ІТ ĸoмпaния "Teлeлинĸ"

"Cлoвeния Бpoyдбaнд" C.a.p.л. (Slovenia Broadband S.a.r.l.), Люксембург, e оттеглила уведомлението в Комисията за защита на конкуренцията за нaмepeниeтo cи дa пpидoбиe ĸoнтpoл върху "Teлeлинĸ Бизнec Cъpвиcиc Гpyп" AД и неговите дъщерни дружества. Toвa cтaвa яcнo oт peшeниe нa регулаторния орган, c ĸoeтo oбpaзyвaнoтo oт КЗК пpoизвoдcтвo ce пpeĸpaтявa.

Πpипoмнямe, чe кандидат-купувачът внесе своите документи в регулатора на 29 декември миналата година, а KЗK oбpaзyвa пpoизвoдcтвo зa анализ на ĸoнцeнтpaцията между двете компании.

На 27 януари тази година в антимонополния орган е получено писмо, с което уведомителят „Словения Броудбанд“ оттегля подаденото уведомление за разрешаване на концентрация, с искане образуваното производство да бъде прекратено.

Съгласно разпоредбата на Закона за защита на конкуренцията, в случай на образувано пред КЗК производство, същото се прекратява с решение на комисията, когато уведомителят оттегли искането си за разрешаване на концентрация. Следователно с оттегляне на уведомлението, подадено от „Словения Броудбанд“ С.а.р.л. не съществува правно основание, на което образуваното производство пред КЗК да продължи.

В средата на ноември миналата година от „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД съобщиха, че в дружеството е постъпило писмо за намерение за закупуване на мажоритарен пакет от най-малко 51% от акциите му от компанията „Словения Броудбанд" С. а. р. л.. След като преди това, в началото на ноември, бяха обявили готовност да предложат за продажба на БФБ мажоритарен пакет акции в размер над 50 процента.

Според Любомир Минчев, съосновател и мажоритарен акционер на "ТБС Груп", такъв инвеститор би подпомогнал разширяването на съществуващи и завоюването на нови пазари както в Балканския регион, така и във все по-перспективните корпоративни сегменти на западноевропейския, северноамериканския и глобален пазар.

„Словения Броудбанд“ е собственик на "Юнайтед Груп България" ЕООД, която от своя страна е едноличен собственик на капитала на „Вива Телеком България“, според Търговския регистър. Фирмата от Люксембург контролира и „Юнайтед медия“ С.а.р.л. - едноличен собственик на капитала на Нова телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във