Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЦИК ще обяви нова обществена поръчка за още машини за изборите

ЦИК: Росица Матева, Камелия Нейкова, Цветозар Томов

На днешното си заседание Централната избирателна комисия ще обяви нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини за изборите. Това обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя се надява този път да има изпълнител, който да достави допълнителния брой устройства. "Дори това да не се случи, смятам, че с наличния брой машини ЦИК може да осигури машинното гласуване. Но все пак по-добре да има в повече избирателни секции с повече от една машина", добави председателят на комисията.

Тя уточни, че новата обществена поръчка ще е същата като обявената след насрочването на изборите. Тогава обаче двете оферти надвишаваха максималната прогнозна стойност с между 300 000 и 500 000 лева. След като поръчката беше прекратена, е поискано становище от министъра на финансите дали може да бъде обезпечена следваща обществена поръчка. Нейкова посочи пред БНТ, че имат уверение, че в момента, в който се сключи договор, финансирането ще бъде осигурено по бюджета на ЦИК.

По повод финансовия спор със "Сиела Норма" председателят на комисията подчерта, че на 5 юли ЦИК е изплатила стойността на машините - около 43 млн. лева за 9600 машини. Останалите 1637 машини, които са доставени от "Информационно обслужване" за изборите на 11 юли, са на ЦИК. С договора от месец февруари има неизплатени около 4 млн. за софтуера, който е предаден на избирателната комисия, но стои нерешен въпросът с правото на ползването му от държавата самостоятелно. Тези взаимоотношения със "Сиела Норма" трябва да бъдат уредени по начин, който гарантира изборния процес, а не, който е в интереса на един търговец. Не може да се поставят условия на държавата, изтъкна Нейкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във