Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЦИК се договаря със "Сиела Норма" за обслужването на машините

Централната избирателна комисия открива процедура за пряко договаряне без предварително обявление на обществена поръчка за осигуряване на логистиката и софтуера на машините за частничния местен вот на 27 юни и парламентарния вот на 11 юли.

Процедурата е за обслужването устройствата, които бяха закупени за вота на 4 април. Впоследствие стана ясно, че в договора с фирмата доставчик "Сиела Норма" е включена само логистиката и софтуерната поддръжка за вота на 4 април, но не и за следващия вот. Затова "Сиела Норма" е единственият възможен изпълнител на поръчката от новата процедура. Цената е 4,35 млн. лева.

Все още не е ясно обаче кой ще е доставчикът на допълнителните 1500 машини, които са нужни заради по-големия брой секции в чужбина на предстоящия вот през юли."Сиела Норма" и ЦИК не успяха да се споразумеят, след като Комисията заложи цена от 6,5 млн. лева, а доставчикът обяви, че минималната сума е 14 млн. лева. Причината е, че от ЦИК бяха предвидили в процедурата не само покупката на самите машини, но обслужването и модификацията на софтуера за три вида избори - частничния в края на юни, парламентарния през юли и президентския през есента.

В четвъртък стана ясно, че е постъпила нова оферта - от фирмата "Панев" ЕООД, която предлага да осигури до 5000 машини. Но ЦИК уточни, че преговорите със "Сиела Норма" не са приключили окончателно.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във