Банкеръ Daily

Управление и бизнес

ЦИК преговаря със "Сиела Норма" след спора за цената на машините

Централната избирателна комисия ще води официални преговори с фирмата доставчик на машините за гласуване. Темата е доставка на допълнителни 1500 устройства за гласуване и логистиката, необходима за изборите на 11 юли.

Държавата и "Сиела Норма" влязоха в задочен спор за доставката на машините. Проблем се оказа ценовата оферта. 

ЦИК обяви обществена поръчка за покупката на необходимите допълнителни бройки. Прогнозната цена на търга от 6.5 млн. лева обаче се видя прекалено ниска на фирмата доставчик.

Управителят на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е категоричен, че не могат да се вместят в обявената цена с всички дейности по поръчката, която включва освен машините и логистиката. Общо това би струвало малко над 15 милиона лева. 

От изказване на Тодоров се разбра, че за 6.5 млн. лв. "Сиела Норма" може да обезпечи логистиката или само част от заявената бройка. Според Тодоров цената на машините за гласуване е набъбнала със 70% заради по-малката поръчка.

"Единственото, което може да намали тази сума, е наши вътрешни преговори с фирмата. Което зависи от нас, ние сме го редуцирали до възможния минимум. Говоря за логистика, за мултиплициране на софтуера, за инсталации за осигуряване на всички техници.", обясни Тодоров.

"Параметрите на цената на могат да бъдат променяни, тъй като ние сме взели своето решение няма да го променяме. Ние сме направили своите проучвания. Определили сме цената на база на пазарни проучвания, направени в Централната избирателна комисия в предходни години", отговори говорителят на ЦИК Росица Матева.

Членът на комисията Цветозар Томов заяви, че ако не се стигне до договор с доставчика “Сиела Норма”, ЦИК ще направи избори на 11 юли само с наличните машини. Ориентировъчният брой на секциите, в които със сигурност ще има машинен вот, е около 9 600. Устройствата обаче засега не достигат за инсталирането на втора машина в най-натоварените секции, каза още Цветозар Томов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във