Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЦИГАРЕНИЯТ ДИМ СТАВА ТАБУ

Поправките в Закона за здравето, които преди две години почти взривиха обществеността с въведените ограничения за тютюнопушене на публични места, отново са на път да предизвикат оживен дебат по темата. Виновникът пак ще е Министерството на здравеопазването, което възнамерява окончателно да забрани цигарения дим в затворени помещения, административни сгради и на работното място, при това без никакви изключения. За целта ведомството вече е изготвило законопроект и предлага народните представители да задраскат нормативния текст, който в момента разрешава обособяването на места за любителите на вредния навик. Документът се очаква да мине на първо четене в пленарната зала до края на октомври, за да влезе в сила от 1 юни 2010 година. Крайната мярка се налага, защото страната ни е поела ангажимент пред Световната здравна организация да ограничи тютюнопушенето до 2011-а и да се присъедини към основната идея Европа без тютюнев дим.
Тоталната забрана ще се отнася както за кафенетата, баровете и ресторантите, така и за фирмените офиси, административните сгради и обществения транспорт. Работодателите ще бъдат принудени да затворят помещенията за пушачи, а бизнесът ще разполага с преходен период до средата на 2010-а, за да преустрои търговските си обекти. Конкретните изисквания тепърва ще се обсъждат от народните представители, но крайната цел е хората да не са изложени на вредния пушек и докато се трудят в свободното си време. Вероятно изключения ще се допуснат за някои питейни или нощни заведения, чийто оборот зависи от постоянната им клиентела.
В Германия например от забраната са освободени само баровете, но при условие, че не сервират храна. Испания и Белгия пък са позволили на ресторантите с площ под 100 кв. метра сами да избират дали да бъдат за пушачи или за непушачи, а тези над посочената квадратура да обособяват помещения със специална вентилация за любителите на цигарите. Изключенията у нас тепърва ще се обсъждат и ще бъдат записани в действащата от 2005 г. Наредба за условията и реда, при които се допуска тютюнопушене в закритите обществени места и работните помещения. Според предварителните планове окончателните промени в нормативната уредба ще са факт до средата на следващата година.
Най-върли поддръжници на тоталната забрана за пушене в административните сгради и на работното място естествено са здравните експерти, лекарите и специалистите, които пряко наблюдават ефекта от ежедневната употреба на цигари. Статистиката на Националния център по опазване на общественото здраве за миналата година показва, че почти половината българи пушат, а над 80% от младежите поне веднъж са палили цигара. При върлите пушачи това води до редица тежки заболявания (най-често рак на белите дробове), инвалидизация и смърт, но не по-добре се отразява димът и на пасивните пушачи. По данни на Световната здравна организация (СЗО) рискът от рак на белите дробове или сърдечносъдови заболявания при непушачите, живеещи или работещи с пушачи, е 20-30% по-голям. Сред най-рисковите групи са децата, които в повечето случаи страдат три пъти по-често от астма, бронхити и конюнктивити. По притеснителното е, че според изчисления на СЗО около една втора от малчуганите по света (или приблизително 700 хил. от над един милиард възрастни пушачи) са пасивни пушачи.
Най-мотивиращи за предприемането на подобни мерки обаче са данните на Международната организация на труда, според които около 200 хил. работници умират всяка година, защото са изложени на тютюнев дим на работните си места.

компании
Здравното министерство у нас вече работи върху организацията на поредната кампания за отказване от тютюнопушенето Спри и спечели, която по традиция ще се проведе през май 2009-а. Инициативата е част от Националната програма за ограничаване на вредния навик в периода 2007-2010 г. и ще стимулира не само пушачите да спрат цигарите, но и непушачите да ги подкрепят в начинанието. За целта до края на годината ведомството ще разкрие безплатен телефон за консултации по темата и ще организира конкурс за изготвяне на филми и рекламни клипове, които да се излъчват по телевизията. В бюджета на националната програма е предвиден дори награден фонд от 10 хил. лв., предназначен за собствениците на заведения и кръчми, които напълно забранят тютюневия дим.
Не на последно място кампанията ще се бори за подкрепата на работодателите, които понасят огромни загуби за това, че сред служителите им има пушачи. В сумата се включват парите за лечението на работниците, загубите от намалената им трудоспособност (почивки за по една цигара и отсъствия по болест), разходите за възстановяване на щети от небрежност при пушене (най-често пожари), допълнителни разходи за почистване и ремонтиране на помещенията с тютюнев дим, както и заплащане на обезщетения по жалби и съдебни искове, подадени от служители за причинени здравословни увреждания.
Слава Аначкова

Каре: Факти
Органите на 40-годишен пушач са в същото състояние, като тези на 60-годишен здрав човек.
Във въздуха, замърсен от цигарен дим, се регистрират между 700 и 1000 различни вида канцерогени, докато в изпаренията от автомобилни газове броят им е едва около пет-шест.
Температурата на тлеещия тютюн е 300 градуса по Целзий. По време на вдишването в димящия край на цигарата тя достига до 900-1100 градуса. Температурата на тютюневия дим е около 40-60 градуса.
Пасивното пушене убива повече хора, отколкото незаконните наркотици, азбестът, болестта на лудата крава и птичият грип, взети заедно.
За трийсет години един редовен пушач изпушва средно по 22 хил. цигари и поема вредните вещества, съдържащи се в около 110 кг тютюн. За това време той прекарва над 100 дни от живота си в пушене и губи приблизително 11 хил. лв. от бюджета си. Хората, които пушат през целия си живот, намаляват продължителността му средно с 14 години.
Тютюневият дим съдържа над 4000 различни съединения, включително и никотин и катрани, въглероден оксид, амоняк, бензпирен и кадмий.
Пушекът от цигарите представлява 85% от въздуха в затворено помещение. Един непушач в опушена стая поема дневно вредни вещества, чието количество се равнява на пет изпушени цигари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във