Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цифровизацията ще спаси железопътния товарен превоз

Потенциална възможност за повишаване на атрактивността на железопътния товарен превоз е цифровизацията. 

Железопътният товарен превоз се доказа като надежден и ефективен в условията на криза, като в България бе отбелязан ръст през второто тримесечие на 2020 г. с близо 17 % спрямо същия период на 2019 г. 

„България се присъединява към Берлинската декларация за укрепването на функционирането на железопътните товарни коридори“, обяви Това транспортният министър Росен Желязков по време на видеоконференция на министрите на транспорта на държавите членки на ЕС в началото на седмицата. 

По думите му, включването на конкретни текстове, които регламентират координацията между всички товарни коридори, би допринесло за допълнително подобряване и разгръщане на потенциала на европейския железопътен товарен сектор.

"Подкрепяме инициативата за въвеждане на цифровото автоматично свързване  и вярваме, че програмата за нейното изпълнение ще осигури и необходимото финансиране“, добави Росен Желязков.

Шест нови разрешения за строеж са издадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството от 13 март т.г. досега. От началото на годината общият брой на издадените разрешения за строеж е 22. За същия период на миналата година те са били 25.

Две от издадените сега разрешения са за подобекти от проекта за удвояване и електрификация на участък от железопътната линия Карнобат – Синдел на територията на община Аврен и за рехабилитация на две отсечки от третокласния път Провадия – Дъскотна – Айтос с обща дължина 33,4 км. Другите разрешения за строеж са за изграждане на офисни помещения и учебна зала в сградата за управление, персонал и учебно-тренировъчен център на площадката на АЕЦ "Козлодуй", за подмяна на високоволтови разединители на площадката на централата, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище "Мичурин" в Царево и за строеж и за укрепване на свлачище на първокласния път Кюстендил – Радомир – Перник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във