Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЦИФРОВИ СИСТЕМИ УДЪЛЖАВАТ ЖИВОТА НА РЕАКТОРИТЕ В КОЗЛОДУЙ

Досега са изпълнени 191 от заложените общо 212 мерки от мащабния проект за модернизация на блокове V и VI в Козлодуй, съобщи на 27 юни Найден Найденов - директор на управлението на централата, пряко ангажирано с този процес. Общата стойност на начинанието е малко над 491 млн. евро, като вече са усвоени 455 млн. евро. Собствените средства са 176.3 млн. евро, а около 315 млн. евро са от кредити. Техен получател е АЕЦ Козлодуй, а гарант - Националната електрическа компания. Първите плащания по заемите започнаха през 2006-а - по 80 млн. лв. годишно. Последните са отложени чак за 2020 година.
Споразуменията са ратифицирани и от парламента, така че кредитите са гарантирани и от държавата. Евроатом - фонд на Европейската комисия, управляван от ЕБВР, отпусна 212.5 млн. евро. С тях са платени дейностите, които извърши Фраматом (френско-германското корпоративно обединение, включващо немския гигант Сименс и френския национален ядрен оператор). Ситибанк пък предостави 59.3 млн. евро, с които се финансира работата на американската фирма Уестингхауз. С други 42.9 млн. евро от московската Росексимбанк са платени дейностите на руската държавна компания Атоменергоекспорт.
При сключването на договорите с основните изпълнители ръководството на централата е спестило около 10 млн. евро, с които намалява собственото си финансиране, отбеляза Найденов. Според него 20-22% от дейностите по модернизацията на двата блока са били възложени на български фирми.
В рамките на мащабния проект през тази година се работи за подобряване на системата за управление и безопасност на обща стойност 13.5 млн. евро. Изпълнител е Уестингхауз, като последните десет мероприятия ще приключат през 2007 година.
След модернизацията времето за експлоатация на блок V ще бъде удължено с 35, а на блок VI - с 39 години. Те са пуснати съответно през септември 1988-а и през декември 1993 г., а лицензите им за работа, издадени от Агенцията за ядрено регулиране, са със срок до 2009-а. Затова преди изтичането му централата ще поиска удължаване на разрешителните за експлоатация с нови десет години.
Освен повишаване на безопасността на реакторите програмата предвижда и подобряване на експлоатационните условия, както и мерки за по-висока надеждност на оборудването, обясни Найден Найденов. Вече са инсталирани нови системи за предотвратяване на евентуални експлозии и аварии, както и за вентилация и очиствания. Уестингхауз е подменила и остарелите основни системи за управление на реакторите от оригиналния проект със съвременни цифрови конфигурации, заяви Бернд Донард, регионален вицепрезидент на компанията за Източна и Централна Европа. Те гарантират по-високо ниво на безопасността и надеждността, което напълно покрива изискванията на Международната агенция за атомна енергия. Подобни системи засега са монтирани само на двата блока с реактори ВВЕР- 1000 в чешката АЕЦ Темелин през 1998-2000 година. Но запознати твърдят, че програмата за модернизация на хилядниците в Козлодуй е доста по-усъвършенствана.
Новата цифрова система позволява и рисково ориентиран ремонт благодарение на т.нар. технология Avation, осигурена от Уестингхауз. Досега двата големи блока бяха спирани за планов предупредителен ремонт, при който се извършваха и текущите мерки по модернизацията и презареждането им със свежо ядрено гориво. Средният престой в тези случаи за всеки от блоковете бе 90 дни. Сега годишните планови ремонти ще бъдат намалени с 20 дни, като намеренията на ръководството са времето за тях да се сведе до общо 64 дни. Така се спестяват 26 дни от задължителното ежегодно спиране на реактора и занапред той ще може да произвежда повече енергия и да компенсира спирането на III и IV блок, каза Найденов.
От своя страна шефът на безопасността в АЕЦ Митко Янков увери, че съкращаването на сроковете за ремонт няма да се отрази на сигурността на централата. Всяка ремонтна кампания се одобрява от Агенцията за ядрено регулиране, подчерта той.

Уестингхауз ще участва в търга за завършване на строителството на АЕЦ Белене, но в качеството на подизпълнител на Шкода Алианс и само за системите за управление и контрол. За проекта Белене Уестингхауз предлага най-новата версия на технологията Avation. Засега обаче не възнамеряваме да участваме в наддаването за доставка на ядрено гориво и бяхме изненадани, че то бе включено в търга за изграждане на централата, заяви вицепрезидентът на компанията за Източна и Централна Европа Бернд Донард. По думите му първият блок на новата централа ще бъде завършен едва след 8-10 години, а дотогава американската фирма ще може да предложи доста по-добро и икономически изгодно гориво. В момента Уестингхауз провежда програма за т.нар. квалификация в една от ядрените централи на Украйна. При нея трябва да се докаже възможността горивото й да работи съвместно с руските горивни касети, и то без да се застрашават безопасността и икономическата ефективност на реактора. При успешно приключване на програмата реакторите тип ВВЕР-1000 вече ще могат да работят безпроблемно с двата типа гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във