Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цифровата трансформация

Учене през целия живот (life-long learning) - някога почти утопична идея, сега тази концепция е новата норма.  Тя е съвременната формулировка на идеята, че човек се учи докато е жив.

За да сме в крак с новостите и да бъдем конкурентни, е необходимо постоянно да разширяваме свои знания. А възможностите за образование с всеки изминал ден стават все повече.

Когато през 70-е години на миналия век идеята за учене през целия живот се превърна в концепция, нейната реалистичност предизвика по целия свят много съмнения. 

Чрез използването на понятието life-long learning се изтъква и фактът, че формалното образование представлява само една част от това, което човек научава през живота си. Така, например, човек придобива голяма част от знанията си чрез собствената си практика, чрез четене и гледане на телевизия, но и чрез налюдение и подражание  на околните.

Така че основното - средно или висше образование, което всеки получава, вече може да се окаже недостатъчно и трябват много нови знания, за да си в крак с времето си.

Знанията вече са стратегически ресурс за всеки. Затова и инвестициите, които правят големите корпорации по света в образованието вече е норма в последните десетилетия. 

Към 2025 година времето, което ще е необходимо за изпълнение на текущите задачи от хората и машините, ще се изравни. По данни от доклада на Световния икономически форум – 2020 за бъдещето на работните места, автоматизацията на технологическите и бизнес процесите ще създаде 97 млн. профессионални роли, които ще бъдат по-добре адаптирани към новите условия за съвместено труд на човека и технологиите.

2020-а стана годината на промените. В социалните мрежи бързо се разпространиха думите на Сати Надела, шефът на Microsoft: "За два месеца ние видяхме резултатите от цифровата трансформация, за достигането на които по-рано бяха необходими две години". Светът стремително премина към дистанционен  режим на работа и живот, и хората се адаптираха към това. Сега ние често работим, почиваме, развличаме се и учим без да излизаме от къщи. 

Казват, че хората, които са постигнали успех в своята работа, използват повече време за учене от останалите. през 2014 година Сатя Надела, поемайки поста в Microsoft, изпратил едно писмо до всички сътрудници на  компанията. В него той признава  своята жажда за знание: "Аз купувам повече книги, отколкото мога да прочета. Аз се записвам на повече онлайн курсове, октолкото съм в състояние да посетя. Аз искрено вярвам: ако вие престанете да се учите, то ще престанете да правите нещо много полезно и велико".

Facebook logo
Бъдете с нас и във