Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Цифровата инфраструктура зависи от еврофинансирането и усилията на бизнеса

Трябва да постигнем синергия между средствата от Европа в размер на 3 милиарда евро за следващия 7-годишен период и усилията на икономическите оператори, за изграждане на високоскоростна цифрова инфраструктура. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на Регионален семинар: „Механизъм за свързване на Европа 2 (CEF 2): Нови цифрови възможности“.

"Всички целенасочени инвестиции имат огромен ефект. Добър пример е инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места. WIFI4EU показа, че местните общности са не само подготвени, но и търсят този достъп, не защото е безплатен, а защото е ефективен и дава възможност на малките общини да предоставят на населението и на потребителите интернет, който е вече е част от нашата екосистема. Този факт бе подчертан и в презентациите на представители на Европейската комисия, в които България бе наречена най-успешната страна в усвояване на средствата по WIFI4EU“, подчерта Желязков и допълни, че взаимодействието с телекомуникационния бизнес трябва да се развива особено в районите, където няма икономически потенциал. Изградената от държавата 7000 км оптична високоскоростна инфраструктура, заедно с бъдещите мрежи, ще позволи да се направи точно този модел на синергия. 

Механизмът за свързване на Европа предвижда бюджет от 3 милиарда евро за седемгодишния период 2021-2027 г. в различни приоритетни области, заявиха по време на събитието представителите на Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ в Европейската комисия и на Европейската мрежа на компетентните служби в областта на широколентовия достъп.  Ще бъде финансирано разгръщане на мрежи за високоскоростен достъп до интернет и за изграждане на 5G коридори по линиите на  транспортни трасета.

Темата за 5G включва няколко елемента – технологичен, финансов и регулаторен. В най-скоро време Министерството на отбраната може да освободи обхвата 700-800 мегахерца, за да може тези честоти да бъдат предоставени за разгръщане на 5G инфраструктурата. Тече и обсъждане с телеком операторите и Министерство на финансите на новата тарифа за радиочестотен спектър, защото тя би била един от насърчителните елементи в политиката за разгръщане на 5G инфраструктура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във