Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чуждестранните туристи по Черноморието са намалели с до 18% към края на юли

Имаме една прекрасна година, защото това е година, в която са намалени цените на хотелите по Черноморието през август, има по-малко туристи, по-добро обслужване - т.е. в момента създаваме доволни клиенти. Това е здравословна криза и догодина ще имаме повече туристи по Черноморието според председателя на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Драганов отчете, че към края на юли чуждестранните туристи за цялата страна се с 91 хиляди повече. На Черноморието обаче има спад - между 15 и 18 процента. "Само за Бургаска област за юли имаме 55 000 по-малко, за Варна - 43 000 по-малко. Това са хора, които са били тук, видели са хотелите и не са дошли. Създали сме недоволни туристи", коментира експертът.

Той поясни също така, че при професионално работещите хотели, които работят с чужди туроперотири, заетостта в момента се движи около 105-108 процента. И е на мнение, че малките хотели отдавна трябва да се групират. "Тепърва у нас се очаква да се слеят тези хотели, да се окрупни тази част на мениджмънта. И това е прекрасното в тази година, че ще се появят предприемачи, които мислят интензивно и ще създадат продукт, който ще е конкурентоспособен", отбеляза Драганов.

По думите му имаме пет хотела, открити тази година, които са блестящи и България отговаря изцяло на световните изисквания. Според него е хубаво, че туристите са малко, за да се научим как се прави бизнес

Facebook logo
Бъдете с нас и във