Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чуждестранните инвестиции у нас са над 29 млрд. евро за 10 години

За последните десет години, по данни на БНБ, в страната ни са инвестирани над 29 млрд. евро, като устойчиво растат вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция „IT Hub Connect 2018“, която се организира от Американската търговска камара в България и Индийско-българската бизнес камара. Той изнесе презентация на тема „България: дестинация за инвестиции. Бъдеще на инвестициите и инвестиции на бъдещето“ в рамките на един от панелите на форума.

„За последните 10 г. в страната ни бе създадена една много сериозна база, която ние трябва да надграждаме. На първо място сред чуждестранните инвестиции за периода се нарежда Холандия (с над 6 млрд. евро), следвана от Австрия (с близо 3 млрд. евро), Германия (с над 2 млрд. евро) и Гърция (с 1,9 млрд. евро). Това обаче, което трябва да ни фокусира вниманието е каква е структурата на тези инвестиции и в кои сектори на икономиката ни се съсредоточават те“, обясни Манолев и поясни, че през последните години устойчиво се увеличава делът на вложенията в сектори на икономиката с висока добавена стойност. През 2017 г. инвестициите в преработващата промишленост са с дял от 33% от общия обем на преките чуждестранни инвестиции, следвани от  секторите „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети“ с дял от 32%, стана ясно от неговото изказване.

„Тези процеси могат и трябва да се управляват още по-ефективно чрез Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) и това е посоката, в която работим“, каза още той. Според изнесената статистика за 2017 г. са издадени 31 сертификата по ЗНИ, като 15 от проектите се осъществяват във високотехнологични производства и услуги. От началото на 2018 г. са издадени общо 10 сертификата, като 6 от тях са в такива сектори. „Движим в правилна посока, но имаме нужда от още усилия, за да развием именно секторите с висока добавена стойност“, подчерта Александър Манолев.

Международната конференция IT Hub Connect 2018 се провежда в период 26 -  27 март 2018 г. в София Тех Парк, като бе официално открита от министъра на икономиката Емил Караниколов. Събитието е под егидата на Българското председателство на Съвета на ЕС. На форума се дискутират възможностите за инвестиции и иновации в България и Европейски съюз, като се поставя акцент на възможността за задълбочаване на сътрудничеството в ИТ-сферата и разпознаване на нашата страна като врата за Индия към Общия дигитален европейски пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във