Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чуждестранни фирми инвестират в развойни центрове у нас

"Мелексис" продължава да инвестира в модернизиране на производството и разширяване на развойната дейност в София.

Големите световни компании обикновено разместват производствените си мощности в търсене на най-ниските разходи. Евтината работа ръка и ниският данък печалба у нас бяха стръвта, която привлече доста инвеститори в последните години.

В някои производства българите извършват прости механични операции, за да припечелят прехраната си. В други сектори обаче влязоха и високотехнологични и иновативни компании.

Някои от инвеститорите идват у нас, за да използват евтината работна ръка. Други обаче имат по-дългосрочни планове и освен производството, развиват и научно-изследователска и развойна дейност. С течение на времето те откриха потенциала на инженерните ни кадри и създадоха и развиха  изследователски и развойни центрове у нас. Други пък прехвърлиха тук своите центрове за споделени услуги в областта на човешките ресурси, финансите, информационните технологии, чрез които обслужват всички фирми в компанията майка.

Един от най-големите онлайн търговци на хранителни стоки в света - британската "Окадо Груп", вече има бизнес и у нас чрез своето дъщерно дружество "Окадо Технолоджи". А в София се намира един от основните софтуерни и технологични центрове на платформата на компанията. Клиентските поръчки се сортират и опаковат в автоматизирани складове. Бизнесът на Ocado Technology е насочен към оптимизиране и усъвършенстване на целия този процес.

Софтуерните специалисти и инженерите на Ocado Technology разработват софтуер и системи в пет от най-иновативните технологични сфери: AI, Robotics, Internet of Things, Big Data, Cloud. Освен във Великобритания компанията има със софтуерни центрове в Полша - два, и по един в Испания и България.

"Бош", водещ световен доставчик на технологии и услуги, откри официално своя "Инженеринг Център" в София на 8 октомври миналата година. В него близо 200 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране и електромобилност. "Нашата цел е да превърнем "Бош Инженеринг Център София" в глобален хъб за софтуерни решения за производителите на автомобили", заяви тогава Михай Болдижар, генерален директор на "Роберт Бош" ЕООД и представител на "Група Бош" в България. От позицията на лидер и един от най-големите доставчици на автомобилни технологии в световен мащаб, вярваме, че разработването на софтуер за бъдещото развитие на бранша ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес, подчертава Болдижар.

"Бош" инвестира в оборудването, софтуера, хардуера и интериора на новия инженерен център, който разполага с най-новите технологии и предоставя на служителите вдъхновяващи условия за работа.

"Група Бош" присъства в България повече от 25 години и има близо 220 служители, включително в неконсолидираните дружества (към 31 декември 2018 г.). През 2018 г. "Бош" реализира оборот от 104 млн. евро в България. "Роберт Бош" ЕООД е 100-процентово дъщерно дружество на Robert Bosch GmbH със седалище в София, което предлага продукти и услуги от четири направления - Автомобилно оборудване, Електроинструменти, Термотехника и Сградни технологии (преди: Системи за сигурност).

Френската "Монтюпе" влезе у нас през 2005 г. с инвестиция за 70 млн. евро в производството си в Русе. Тя изработва отливки и компоненти от алуминий за двигатели и ходова част на различни марки автомобили. Френската фирма е част от канадската група Linamar, която е втори по големина производител на автомобилни части в Канада. "Монтюпе" развива у нас и научно-изследователска дейност.

Белгийската "Мелексис" е глобален доставчик на чипове за автомобилния, индустриалния и потребителския сектор. Компанията създава иновации в областта на полупроводниците и сензорите. Тя има производствена база в София в квартал Горубляне, която се смята за основен двигател в развитието на цялата група. Компанията има от 2016 г. сертификат за инвеститор клас "А" за модернизиране на производството и разширяване на развойната дейност в София.

Но това не са всички добри примери.

 

Развойният център в София е стратегически за SAP

SAP Labs са центровете за разработка на софтуер на немската SAP, където се развиват множеството продукти и решения на компанията. Развойните центрове са разположени във високотехнологични клъстери в целия свят и отразяват културата на иновации и разнообразие в SAP.

Като един от 19-те SAP Labs в шестнадесет страни по света, "SAP Labs България" е ключово и стратегическо подразделения на SAP SE. В компанията над 780 професионалисти работят в областта на софтуерната разработка и по последните SAP In-memory и облачни технологии. "SAP Labs България" има съществен принос в революционната за целия бизнес In-Memory технология SAP HANA, както и ключова роля в дефинирането и разработването на облачната платформа на SAP – SAP Cloud Platform.

"SAP Labs България" е създаден през 2000 г. и е един от лидерите в прилагането на Lean философия и гъвкави (agile) методологии при създаването на софтуер в България. Компанията е предпочитан работодател в ИТ сектора, носител на редица награди за Най-добър работодател през годините.

От 2014 г. изпълнителен директор на "SAP Labs България" е Радослав Николов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във