Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Чудо невиждано – разрешават достъп до плаж „Аркутино“

Чудо невиждано – общината в Приморско се похвали, че районът на плаж Аркутино ще бъде реконструиран и облагороден. Това се случва, след като години наред достъпът на туристи до един от най-красивите плажове по Южното Черноморие беше силно ограничен. Сега радостната новина била, че собственикът на имота -  „Аркутино“ ЕАД, най-сетне е решил да направи жест към хората, които искат да стигнат до брега.

Инициативата за това е дошла от администрацията на община Приморско, която е успяла да кандърдиса собственика на имотите да се предприемат действия за изграждане  на отбивка  от главен път Е-99, водеща до плажа. Според информацията, тя ще бъде изцяло асфалтирана и ще се обособят места за паркиране, а част от тях ще са отредени  за инвалиди. Предвидени са и места за временно паркиране - когато се налага разтоварване на багаж или да слязат пътници. Според обещанията, целият район ще бъде осветен.

Очевидно това е опит да бъдат разрешени натрупаните с години проблеми, свързани с ограничения достъп до черноморския бряг и с липсата на места за паркиране. Ето защо автомобилите да спираха и да паркираха хаотично,  често върху дюните.

Сега "Аркутино" ЕАД е поело ангажимента за облагородяването на района, като се е съобразил с разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ( чл.4 ), съгласно който гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове. Той е предоставил също средствата и работниците, които ще извършат реконструкцията и облагородяването на района.

Сагата около използването на този плаж не е от вчера. За скандалите около придобиването на терените там са изписани десетки вестникарски страници. Собствеността в дружеството на сегашният „благодетел“, ангажирал се с  изграждането на пътя, който ще осигурява достъп до плажа на всички граждани ( бел.ред. което би трябвало да е  гарантирано в съответствие с Конституцията на република България ), през последните години е претърпяла доста промени.

Последният собственик на "Аркутино" ЕАД е регистрираното в Обединените арабски емирства дружество "Икериа Лимитид". Любопитно е, че от 2007 г. насам  компанията е преминала през няколко пререгистрации и съответно - собственици. Първият получател на имота от държавата е „Главболгарстрой“.  През 1995-та все още държавната по това време фирма получава 611 дка от крайбрежието  в местността Аркутино. По-рано - през 1986 г., върху терена започва строителството на “Център Знаме на мира”, но остава незавършен след промените от 1989-та. После идва приватизацията и златните терени край морето преминават във владение на различни офшорни компании. Така „Аркутино“ ЕАД,  „пътува“ през няколко чуждестранни  дружества и от Британските Вирджински острови се  озовава  в …арабските емирства.

След приватизацията на „Главболгарстрой“, големият терен е разделен и се ражда курортния комплекс „Свети Тома“. Вторият  терен – този на „Аркутино“ ЕАД, е собственост на “Фадилен Инвестмънт ЛТД”, регистрирано на Британските Вирджински острови. Като управители са вписани швейцарски гражданин и трима българи. Българите са Деница Урумова, адвокатите Боян Станоев и Димитър Данаилов. През 2007-а собственик на капитала вече е фирмата “Ар Ту Ар Аркутино Лимитид”, регистрирана във Вирджинските острови, САЩ.

Следват още няколко смени на едноличния собственик през годините: “Инджайс Ийстърн Еуропеан Пропърти Дивелопмънт Къмпани” (Кайманови острови), Интегрейт Ийстърн Юръпиън Фанд (Кайманови острови). Като последен собственик е записано дружеството “Икериа Лимитид”, регистрирано в Обединените арабски емирства.

Според последните данни в борда на директорите му са вписани строителното дружество- "Бирлинг България" ЕАД, собственост на Боян Станоев и физическите лица - Николай Базлянков (чието име фигурира в 21 фирми) и Елин Пачев. 

Имената на адвокатите Станоев и Николай Базлянков присъстват (лично или чрез фирми) в управата на всички дружества-собственици на “Аркутино” ЕАД. В тяхната компания през годините влиза и Деница Урумова - дъщерята на дългогодишния съдия от ВАС Николай Урумов. Нейното име пък се появява и като управител на консорциум “ГБС-Созопол”, създадено през 2008 г. със собственици “Главболгарстрой” и община Созопол. Покрай нея се разшумя по повод на сделката й за купуване на отстъпено право на строеж като крайно нуждаеща се в Приморско през 2007-а.

Боян Станоев и Николай Базлянков са съдружници в адвокатско дружество. Имената им се появиха в публикации от  2013 г., свързани с това кой печели 90 % от държавните земи при търговете с компенсаторки.  Данните от Търговския регистър тогава показват също, че те представляват офшорните собственици на двамата  акционери  във "Винпром Пещера" - "Глобъл маркет" и "Сириус инвест".

След като преди години се разрази скандалът с общия устройствен план на Приморско, който предвиждаше сериозно застрояване на брега, стана ясно, че според данните в Кадастъра „Аркутино“ ЕАД притежава 254 дка в землището на община Приморско, а имотът на компанията е разположен изцяло върху дюни. И не само това - близо 90% от площта му се припокрива с очертанията на морския плаж Аркутино, който според действащото в момента законодателство би трябвало да е изключителна държавна собственост.

Въпреки това определеният според този градоустройствен план терен на дружеството беше определен като начин на трайно ползване, формулиран като "за друг обществен обект, комплекс".  И това  - независимо от факта, че целият терен попада в зона от екологичната мрежа Натура 2000.

След всичко казано дотук неминуемо идва въпросът какво ще струва на управата в Приморско сегашният благотворителен жест на „Аркутино“ ЕАД?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във