Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Човек на Прокопиев става заместник-министър в енергетиката

Изключително любопитна фигура се оказа третият заместник-министър на енергетиката, който бе назначен през седмицата със заповед на премиера Бойко Борисов. От лаконичното представяне, направено от правителствения пресцентър, стана ясно, че Николай Николов е магистър по право и по международни икономически отношения в УНСС и членува в Софийската адвокатска колегия. Разполага с повече от 19 години опит в областта на корпоративните финанси, сливанията и придобиванията, натрупан основно в „Прайсуотърхаус Купърс“, където достига ниво „старши мениджър“, преди да основе собствена компания - „Транзакта“ през 2002 година. Въпросната фирма обаче се смята за част от т.нар. кръг "Капитал", ръководен от Иво Прокопиев. В консорциум с адвокатската кантора "Камбуров" и "Булброкърс" тя участва преди няколко години в конкурса за избор на консултант за преструктурирането на "Булгартабак Холдинг". В портфолиото на "Транзакта" пък пише, че компанията  участва активно както от страна на продавача, така и от страна на купувача в различни проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. Не е тайна, че сходни интереси има и самият Прокопиев. 

Името на Николай Николов е замесено и в още един интересен случай. През 2013-а, покрай проверката на имотното състояние на бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, се разбра, че именно Николов му е продал мезонет от 168 кв. метра в охраняван комплекс на брега на морето в Несебър. Проверката в Агенцията за недвижими имоти тогава установи, че цената на квадратен метър е 1260 евро, т.е. за мезонет от 168 кв. м цената би трябвало да е 211 680 евро, а не 90 хил. евро, колкото реално е платил Семерджиев.

Както споменахме, „Транзакта“ изготвя проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници, а купувачът на мезонета Ангел Семерджиев в качеството си на председател на енергийния регулатор регулираше точно тези дейности. За всичко това се самосезира Комисията за конфликт на интереси, но впоследствие всичко около този казус утихна и така и не стана ясно кой е крив и кой прав. 

Иначе Николов е третият заместник на енергийния министър Теменужка Петкова, с което на практика екипът й вече е попълнен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във